Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den 36-årige svensken som sitter häktad i Ecuador är vän till Wikileaksgrundaren Julian Assange. Arkivbild.

Fängslad svensk i Ecuador begär borgen

Den 36-årige svensk som har suttit häktad i Ecuador i en månads tid begär via sitt juridiska ombud att få släppas mot borgen.

- Det är svårt att ha en säker uppfattning, men enligt advokaten finns alla juridiska villkor för att en borgen ska kunna beviljas och förhoppningen är såklart att det blir så, säger mannens pappa till TT.

Den häktade svensken står ännu inte formellt anklagad för något brott. Ecuadors inrikesminister María Paula Romo har tidigare sagt att han är misstänkt för dataintrång. Det har också framförts misstankar om att han haft samröre med Wikileaksgrundaren Julian Assange, men enligt föräldrarna och advokaten har han inte någonting med Wikileaks att göra.

- När det gäller häktningen och den överklagade häktningsförhandlingen så är det inte bara juridik, utan det känns som att det finns en politisk nivå som spelar in, säger 36-åringens pappa.

Den 23 april besökte representanter för svenska utrikesdepartementet Ecuadors ambassadör i Stockholm för att bringa klarhet i anklagelserna mot mannen, men UD har inte velat kommentera vad som sades under mötet.