Protester i Istanbul mot Turkiets agerande kring Hamza Yalcin. Arkivbild.
Protester i Istanbul mot Turkiets agerande kring Hamza Yalcin. Arkivbild.

Fängslad författare utlämnas inte till Turkiet

Den turkisk-svenske författaren och journalisten Hamza Yalcin kommer inte att utlämnas till Turkiet.

ANNONS
|

Den svenska regeringen har haft kontakt med Spaniens regering om fallet, uppger statsminister Stefan Löfven.

- Det är klart att vi har haft kontakt med den spanska regeringen, och gett uttryck för att det här inte är rätt. Vi har sagt hela tiden att det inte är rätt att använda Interpol på detta sätt. Det finns ingen som helst anledning att han överhuvudtaget ska skickas till Turkiet, säger Löfven.

ANNONS

Utrikesminister Margot Wallström (S) välkomnar beslutet i ett uttalande på regeringens webbplats och konstaterar att "Hamza Yalcin nu är fri att resa och kan återse sin familj".

När TT når Yalcin i Madrid är det bara minuter efter att han själv fått beskedet.

- Jag såg att min advokats dotter hade ringt mig flera gånger. Jag blev glad när jag fick beskedet och det känns bra, säger han.

Skadestånd

59-årige Yalcin, som är både svensk och turkisk medborgare, har suttit frihetsberövad i Spanien sedan början av augusti efter att en internationell arresteringsorder utfärdats av Turkiet.

Sent på torsdagskvällen släpptes han från häktet i väntan på besked om ett eventuellt utlämnande.

- Innerst inne känns det onödigt att de fängslade mig och höll mig i fängelse. Det här har hotat min hälsa och satt en stämpel på mig och min verksamhet, en stämpel som är Turkiets. Många tänker så klart att om man eftersöks av Interpol så finns det en grund för det, säger han.

ANNONS

Hamza Yalcin kommer nu att undersöka möjligheterna för att begära skadestånd av den spanska staten.

- Om det går så ska jag göra det. Men jag har inte pratat med min advokat än, och vet inte om det är möjligt, säger han.

Säker inom EU

Svensken företräds sedan en tid tillbaka av den spanske människorättsjuristen Baltasar Garzón, som blev känd världen över då han 1998 begärde den chilenske diktatorn Augusto Pinochet utlämnad till Spanien.

Garzón menar att domen innebär att Yalcin nu sitter säkert, i alla fall inom EU.

- Det är möjligt rent teoretiskt att Turkiet skulle kunna begära honom utlämnad om han reser till något land utanför EU. Men jag finner det långsökt. Vi kommer arbeta vidare med att se till att Interpols rödflaggning av honom också ska försvinna, säger Baltasar Garzón till TT.

Den spanska regeringen har ännu inte uttalat sig om den tyskkurdiske författaren Dogan Akhanli som befunnit sig i en liknande situation. Han greps i år i Spanien på order av Turkiet och släpptes i slutet av augusti på villkor att han stannade kvar i Spanien.

ANNONS

TT har varit i kontakt med turkiska ambassaden i Stockholm som inte vill kommentera frisläppandet av Yalcin.

"För tillfället anser vi att det är olämpligt att kommentera en pågående rättsprocess gällande Hamza Yalcin", skriver ambassaden i ett mejl.

TT

Fakta: Hamza Yalcin

Författaren och journalisten Hamza Yalcin flydde 1984 från Turkiet till Sverige och fick politisk asyl. Sedan 2006 har han dubbelt medborgarskap, turkiskt och svenskt.

Den 3:e augusti greps 59-åringen på Barcelonas flygplats El Prat sedan Turkiet utfärdat en internationell arresteringsorder mot honom. Ankara anklagade honom för att vara ledare för en terrororganisation och för att ha spridit propaganda via nätet under olika pseudonymer.

Den 10 augusti överklagade Yalcins advokat häktningen. Strax därefter bytte Yalcin advokat från David Aranda till den välkände människorättsjuristen Baltasar Garzón, som engagerat sig i Yalcins fall och krävt att han skulle släppas.

Yalcin släpptes ur fängelset den 28 september i väntan på regeringens beslut.

Dagen därpå meddelade Spaniens utrikesminister att man inte tänker lämna över Yalcin till Turkiet.

ANNONS