Banderoll utmed väg 108 förespråkar ett nej till fängelse i Svedala i folkomröstningen.
Banderoll utmed väg 108 förespråkar ett nej till fängelse i Svedala i folkomröstningen.

Fängelse? Ja tack, men inte här

En karta som placerade ett stort fängelse i Svedala fick opinionen att vakna. Nu går kommuninvånarna till vallokalen i en folkomröstning som krävts av tusentals.

ANNONS
|

När kartan med eventuella platser för fängelset publicerades föddes föreningen Fängelsefritt Svedala. 2300 underskrifter samlades in för att driva fram en folkomröstning. Frågan engagerar både ja och nej-sägare.

Linda Allansson Wester (M) är kommunstyrelsens ordförande och tillhör ja-sidan:

- Vi är inte för ett fängelse, vi är för att arbeta med frågan. Men det behövs anstalter i Sverige. När man ser behovet och är för att brottslingar sitter av sin tid, tycker jag att det är viktigt att föra en diskussion för att se om vi är en lösning. Samtidigt skulle det generera jobb, säger hon.

ANNONS

Två mandat

Per Björkgren är regionchef vid Kriminalvårdens region Syd:

- Vi har ställt frågan om det finns kommuner som är intresserade och Svedala är en av de som har räckt upp handen, säger han.

Ur föreningen Fängelsefritt Svedala uppstod partiet Älska Svedala. I kommunvalet fick de 4,9 procent av rösterna, vilket gav dem två mandat. Utanför Ica i Bara, kommunens näst största ort, står partiordförande Mats Bentmar och kampanjar inför folkomröstningen.

- Vi är inte ett dugg emot fängelser. Vi är emot att det etableras i Svedala, säger han.

- Fängelset skulle hamna på jordbruksmark eller naturmark. Och det är något vi ska värna om. Samtidigt tror jag inte att alla fångar lämnar kommunen när de avtjänat sina straff och jag tror att många anhöriga flyttar till den kommun där de intagna bor sin sista tid i fängelse.

ANNONS

Per Björkgren från Kriminalvården tycker att många reaktioner är känslomässiga, snarare än faktamässiga:

- Vi har ju inga erfarenheter från övriga landet att vi skulle ställa till bekymmer för våra grannar. Tvärtom är det så, att där vi finns etablerade vill man att vi ska vara kvar.

Ökat valdeltagande

Linda Allansson Wester säger att kommunen varit öppen i frågan ända från första början, men att det inte blev någon större diskussion under de två första åren.

- Det var först när man började titta på var det skulle hamna som folk reagerade. Jag tror att motståndet handlar om en kombination av att man förstår var en förändring kan ske och att kriminalitet väcker känslor. Men det man ska tänka på här är att kriminaliteten är inlåst inne på anstalten.

Mats Bentmar menar att de flesta fick reda på planerna först när man såg bilden i tidningen över var fängelset kunde hamna.

ANNONS

- Öppenheten har varit låg och man har känt sig överkörd, säger han.

I en vallokal i centrala Svedala har Olle Kronqvist just röstat:

- Jag tycker om att man får vara med och bestämma. Den här frågan har väckt mycket känslor i kommunen. Jag tror att det skrämmer folk att det skulle kunna bli det näst största fängelset i Sverige, säger han.

På de tre timmar som gått sedan vallokalen öppnat för dagen har 96 personer röstat.

- Jag tror att folkomröstningen gör att det är fler som röstar i EU-valet, säger Anton Almer, röstmottagare.

"En ickefråga"

På torget i Bara befinner sig Dennis Sandström. Han tänker rösta nej.

ANNONS

- Vi är en liten kommun och vi ska inte ha något fängelse, det får man roa sig med någon annanstans.

Huruvida det blir något fängelse efter omröstningen är oklart. Vissa politiker har kallat det en ickefråga.

- Vi har inte haft någon dialog med Kriminalvården sedan i augusti. Så i nuläget har vi egentligen ingenting att ta ställning till. Den dagen de tar kontakt, om de gör det, har vi resultatet från folkomröstningen att lyssna på, säger Linda Allansson Wester.

TT

Fakta: Fängelset i Svedala

I mars 2016 bjöd Kriminalvården i Malmö in Svedala kommun för att diskutera frågan om en framtida eventuell etablering av en kriminalvårdsanläggning.

I februari 2017 undertecknade Kriminalvården och Svedala kommun en avsiktsförklaring, efter att beslut fattats i kommunstyrelsen i december 2016. Bygget ska ha plats för 150–300 fångar och stå klart om fem till tio år.

I början av 2018 togs en lokaliseringsstudie fram, och nio olika platser i kommunen presenterades som alternativ.

Fakta: Folkomröstningar 26 maj

Motståndare till fängelset i Svedala startade en namninsamling för en folkomröstning, och samlade cirka 2300 underskrifter. Cirka 1 600 namn, motsvarande tio procent av de röstberättigade, hade krävts för att frågan skulle väckas i kommunfullmäktige.

I Mörbylånga och Borgholm hålls även folkomröstning om en eventuell kommunsammanslagning.

ANNONS