Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Arkivbild.

Fängelse för grova ekobrott i muslimsk skola

Fyra tidigare styrelseledamöter i den muslimska friskolekoncernen Al-Azhars ägarstiftelse döms för grova ekobrott. Den 51-årige grundaren av stiftelsen lät föra ut tio miljoner kronor från stiftelsen för att starta en islamisk bank.

Han döms av Stockholms tingsrätt till fängelse i 4,5 år för grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och grovt penningtvättsbrott. Genom olika transaktioner har han förflyttat pengar från stiftelsens konto, som skulle gå till skolverksamhet, till ett planerat bankprojekt – Sveriges första räntefria islamiska bank.

Grundaren har även fört över ytterligare ett antal miljoner till bankprojektet från stiftelsens dotterbolag och ett fristående bolag.

Skyddades av medhjälpare

Till sin hjälp har 51-åringen haft tre företrädare för stiftelsen som skyddat honom genom att skapa falska handlingar som man gett till länsstyrelsen. Enligt domstolen har pengar strömmat mellan stiftelsen och de olika bolagen, medan bokföringen allvarligt åsidosatts. De tre medhjälparna döms till fängelse i drygt två år vardera för grovt skyddande av brottsling, grovt osant intygande och grovt bokföringsbrott.

Samtliga fyra får även näringsförbud och ska betala skadestånd till stiftelsen.

”Projektet att starta en islamisk bank, som krävde finansiering om minst 100–150 miljoner, föll på att de svenska bankerna inte ville medverka till att pengar från investerare i Mellanöstern fördes till Sverige. Det var fel av stiftelsen, som bedriver skolverksamhet, att överhuvudtaget medverka i ett sådant projekt och uttagen har också skadat stiftelsen”, säger rättens ordförande, rådmannen Caroline Hedvall, säger i en skriftlig kommentar.

Överklagas sannolikt

Samtliga åtalade har förnekat brott och grundarens advokat säger att domen med största sannolikhet kommer att överklagas.

- Det är klart att det är en besvikelse. Tingsrätten har gått på åklagarens linje och inte delat den bedömning som vi har gjort, säger advokat Max Ahlgren.

Al-Azhar driver friskolor med muslimsk inriktning på flera orter i landet och har varit i blåsväder förr. Bland annat har Skolinspektionen kritiserat skolan för att hålla bön under lektionstid, vilket strider mot skollagen.

Totalt åtalades sju personer i målet. Två frias helt och den sista, en kvinna, dök aldrig upp på huvudförhandlingen och döms därför inte nu.

Rättad: I en tidigare version angavs fel antal dömda.