Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En man i 25-årsåldern döms av Skaraborgs tingsrätt till åtta års fängelse för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel. Arkivbild.

Fängelse för dödsmisshandel av treåring

En man i 25-årsåldern döms av Skaraborgs tingsrätt till åtta års fängelse för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel av en treårig pojke.

Treåringen kom in till Skaraborgs sjukhus med svåra skador i oktober förra året. Skadorna var så allvarliga att pojkens liv inte gick att rädda. Pojken hade utsatts för kraftigt, trubbigt våld mot huvudet och kroppen. Mannen, som är bekant med mamman, döms nu till åtta års fängelse för att ha orsakat pojkens död.

- Tingsrätten har i stort gått på min linje, säger Lars-Göran Wennerholm som i rätten yrkade på tio års fängelse.

Betala skadestånd

Mannen ska dessutom betala skadestånd till pojkens föräldrar på sammanlagt över 130 000 kronor.

Mannen var från början misstänkt för mord, men brottsrubriceringen ändrades under utredningens gång. Han var även åtalad för grov misshandel av den döda pojkens ettårige lillebror. Ettåringen kom in till sjukhuset med ett komplicerat benbrott. Men rätten anser att det inte går att utesluta att pojken ramlat ner för en trappa i lägenheten och friar därför mannen på den åtalspunkten.

- Jag har en annan uppfattning när det gäller den yngre pojken. Jag ska titta på det, säger Lars-Göran Wennerholm.

Flera utredningar

Dödsfallet har lett till flera utredningar. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har riktat kritik mot kommunens socialnämnd för att inte ha agerat direkt när Skaraborgs sjukhus gjorde en orosanmälan sedan det yngre syskonet kommit in till sjukhuset med benbrott. Socialnämnden beslutade att vänta till nästa dag men då hade misshandeln av treåringen pojken redan inträffat.

Kommunen utreder också sig själv för att ta reda på varför förskolan där treåringen gick inte gjorde en orosanmälan, trots att de sett ovanliga blåmärken på pojken redan två veckor innan han misshandlades till döds.