Stressforskaren Arne Lowden rekommenderar omkring en halvtimmes dagsljus om dagen så här års. Arkivbild.
Stressforskaren Arne Lowden rekommenderar omkring en halvtimmes dagsljus om dagen så här års. Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

Fånga ljus i vintermörkret – men ingen press

En lång mörk vinter ligger framför oss. Då kan det vara svårt att se ljuset i tunneln. Men många kan få tillräckligt med dagsljus även på vintern.
– De flesta skulle klara sig med en halvtimme om dagen, säger stressforskaren Arne Lowden.

ANNONS

Det är 43 dagar kvar till årets mörkaste dag – och hela 132 dagar till vårdagjämningen. Insikten om hur länge det faktiskt kommer att vara mörkt kan få vem som helst att känna vanmakt och hopplöshet.

Att solljus är viktigt för vår hälsa och vårt välmående är ingen nyhet. Ljuset styr vår dygnsrytm så att vi blir pigga på dagen och trötta på kvällen. Sömnen förbättras och depressioner mildras. Det visar bland annat en sammanställning av den aktuella forskningen som Folkhälsomyndigheten gjort.

Sitta nära fönster

Så hur ska man göra när det är mörkt på morgonen när man går hemifrån och mörkt på kvällen när man kommer hem? Tiden däremellan spenderar många inomhus på sitt arbete eller sin skola.

ANNONS

– En vanlig dag så här års är det kanske omkring 2 000–3 000 lux utomhus. Då räcker det med en halvtimmes dagsljus. Men i dag är det kanske bara runt 600 lux. Då behövs det mer ljus för att få tillräkligt med styrka för att reglera vår dygnsrytm, säger Arne Lowden som arbetar som sömn- och stressforskare vid Stressforskningsinstitutet.

Så länge solen är uppe är det alltid ljusare utomhus än inomhus, betonar han. Den här extra mulna och ruggig höstdagen sitter han på sitt kontor med sin ljusterapilampa tänd. Det går till viss del att kompensera för uteblivet dagsljus med dagsljuslik belysning inomhus.

– Eller så sätter man sig riktigt nära ett fönster. Det räcker inte med att sitta ett par meter bort från fönstret, förklarar han.

Enheten lux anger mängden ljus som lyser på ett visst område, alltså hur ljust det är. Även våglängden på ljuset har betydelse för vårt mående och här spelar tidpunkten på dagen roll.

– Morgonljuset gör oss mer morgonpigga. Medan eftermiddagsljuset bibehåller den dygnsrytm vi redan har, vilket också är viktigt för många som annars lätt förskjuter sitt dygn genom att gå och lägga sig senare, säger Arne Lowden.

Dagljuset – en pusselbit

En som vill tona ner vikten av dagsljusets betydelse är Peter Währborg. Han är läkare, psykolog samt professor i medicin vid Strömstads akademi och har arbetat med stress i många år.

ANNONS

– Om längden och intensiteten på solljuset skulle spela roll för måendet skulle folk söderöver vara mindre deprimerande – men det stämmer inte. Strikt vetenskapligt håller inte det resonemanget.

Dagsljus är viktigt – men det är inte allt. Peter Währborg påpekar att exponeringen av dagsljus bara är en pusselbit i en stor och komplex ekvation som utgör vår hälsa. Att livet kanske känns håglöst på vintern beror delvis på att vi i vår kultur gärna tillskriver det tråkiga vädret allt som är trist.

– Vi säger att allt är den uteblivna solens fel, men så är det inte, säger han.

Peter Währborg framhåller att vi ändå ska försöka vara ute så mycket som möjligt under vinterhalvåret.

– Att ta en promenad bjuder på en massa fördelar förutom ljuset. Kroppen får motion och omväxlingen av intryck spelar roll för hjärnans återhämtningsförmåga. Att titta ut över havet, till exempel, är välgörande.

TT: Ska man känna stress över att man inte får tillräckligt med dagsljus?

– Absolut inte. Vi har nog med skam i samhället: träningsskam, matskam, flygskam. Det räcker med skamkänslor för människor, säger Peter Währborg.

Susanna Persson Öste/TT

Dagarnas längd skiljer sig mycket under året i Norden. Under vår och höst förändras dagslängden snabbt, särskilt längst i norr.

I nordligaste Norrland råder det polarnatt ett antal veckor runt vintersolståndet och midnattssol kring sommarsolståndet.

I södra Norrland varierar dagarnas längd från runt 4 till knappt 21 timmar under året.

I Svealand varierar dagarnas längd från runt 6 till drygt 18 timmar.

I Götaland varierar dagarnas längd från runt 7 till 17 timmar.

Solens upp- och nedgång den 9 november:

Kiruna: 08.21–14.24

Luleå: 07:51–14.39

Umeå: 07.44–15.00

Östersund: 08:02–15-27

Gävle: 07.37–15.33

Stockholm: 07.26–15.36

Visby: 07.17–15.43

Göteborg: 07.43–16.08

Malmö: 07.29–16.13

Källa: SMHI

ANNONS