Översvämmat villaområde i Gävle 2021. Arkivbild.
Översvämmat villaområde i Gävle 2021. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Extremväder skadar villor – kostar miljarder

Vattenfyllda källare och bortblåsta tak. De senaste fem åren har 3,3 miljarder kronor betalats ut i försäkringsersättning för naturskador på 50 000 hus i Sverige, enligt en ny sammanställning.

ANNONS

Extrema väderhändelser som skyfall, stormar och översvämningar väntas bli vanligare och mer intensiva i Sverige i ett ändrat klimat, med stora materiella skador som följd.

Redan nu drabbas husägare av det som försäkringsbranschen kallar naturskador, orsakade av sådant som stormar, vatten, jordsked och bergras.

Skador för miljarder

Sedan 2018 har 50 000 svenska hus drabbats av så allvarliga naturskador att ägarna fått ersättning från sitt försäkringsbolag. Sammanlagt handlar det om ersättning på över 3,3 miljarder kronor under fem år, enligt en sammanställning som branschorganisationen Svensk Försäkring gjort på uppdrag av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Redan i dag drabbas många av skador på sina hus relaterade till klimatförändringarna. Allt pekar på att det kommer att bli vanligare framöver, säger Per Sangrud, hållbarhetschef på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

ANNONS

– Men den signal vi får från våra fastighetsmäklare är att det är ganska få svenskar som ser någon risk för att den egna bostaden ska skadas av klimatförändringarna.

Ett råd för den som vill veta mer om klimatrisker i sitt område är att vända sig till kommunen.

– De ska identifiera klimatrisker i befintlig och ny bebyggelse, säger Sangrud.

Skador till följd av vatten eller som uppstått i samband med kraftig vind står för lejonparten, omkring 80 procent, av de naturskador som villaägare fått ersättning för.

Sammantaget är det 2,4 procent av alla småhus i Sverige som har drabbats av naturskador som har lett till ersättning de senaste fem åren, enligt sammanställningen.

Mest omfattande har problemen varit i Gävle kommun, där 15,1 procent av villaägarna har drabbats. Efter det kraftiga skyfallet som ledde till översvämningar 2021 har försäkringsbolagen betalat ut över en miljard kronor i skadeersättning till hushåll.

Dyrare?

Att den ökade risken för naturskador kommer att leda till dyrare försäkring för villor och fritidshus tycks branschen vara överens om.

Företrädare för Svensk Försäkring har tidigare sagt till TT att vissa bolag inom bara några år kan komma att säga nej till att försäkra enskilda objekt i riskområden.

– Det är klart att försäkringsbolag har ett ansvar för att kunden ska vara rätt försäkrad. Men det vi ser är att kommuner ofta beviljar bygglov i områden där de kanske inte borde göra det, säger Per Sangrud.

ANNONS
Kommunerna där störst andel husägare har fått ersättning för naturskador, 2018–2022.
Kommunerna där störst andel husägare har fått ersättning för naturskador, 2018–2022. Bild: Anders Humlebo

Fakta: Om sammanställningen

Statistiken baseras på data som har rapporterats in från de skadeförsäkringsföretag som är medlemmar hos Svensk Försäkring under perioden 2018–2022.

Till naturskador räknas skador orsakade av vatten, storm och övriga naturorsakade skador. Skador som har orsakats av åska respektive skogsbrand ingår inte.

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

ANNONS