Nordisk ungdom agerar i en kontext där det finns massor av negativa uppfattningar om ensamkommande ungdomar från Afghanistan, där hat och hot mot dem underblåses av bland annat medier i samma rasistiska miljö, säger Daniel Wiklander, tillförordnad chefredaktör på Expo.
- De gör att de kan gå längre än vad de skulle ha gjort i ett annat samhällsklimat. Det är viktigt att komma ihåg att inga av de här rörelserna agerar i ett vakuum, säger han till TT.
Tänker strategiskt
Attacken som genomfördes på Mynttorget i Stockholm under tisdagskvällen har samtidigt många likheter med aktionen som gruppen genomförde några dagar tidigare på Prideparaden i samma stad.
Enligt Wiklander tänker Nordisk ungdom taktiskt och strategiskt, och inte bara på att göra så stor skada som möjligt.
- Till skillnad från andra högerextrema grupper som bara slagit de man hatat, bokstavligen, säger Daniel Wiklander.
Inte stoppa tåget
Efter attacken mot prideparaden i Stockholm utvecklade gruppen sitt resonemang i en poddsändning. Det skulle inte vara möjligt att göra en storskalig attack, eftersom man omedelbart skulle bli gripen, resonerade man.
- Under pride kunde de ställa sig i vägen, men de trodde inte att de skulle kunna stoppa tåget. Däremot visar de sina anhängare att de står upp för vad de tycker. Dessutom får de väldigt stor publicitet, säger Daniel Wiklander.
Ingen återväxt
En tämligen liten grupp som vill få maximal publicitet med små medel, och samtidigt visa sig militant. Så skulle man kunna summera Nordisk ungdoms tillvägagångssätt.
Gruppen är sannolikt inte mycket större än de 15 personer som avvisades av polisen och nu utreds misstänka för misshandel. Även om storleken inte är något som gruppen är transparent kring.
- De har ju behållit sitt namn fast nyckelpersonerna blivit äldre. Det är också ett tecken på att det inte är särskilt mycket återväxt, säger Daniel Wiklander.