Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/27

Experten: "Tidsfaktorn helt avgörande"

Kim Wall har inte setts till sedan torsdag kväll. Natten mot fredag anmäldes hon försvunnen. Ubåten, där hon senast sågs i livet, är tom, men ännu finns inga spår av den 30-åriga journalisten. Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem pågår en kamp mot klockan för polisen.

Kim Wall har nu varit försvunnen i snart tre dygn – hon sågs senast när hon gick ombord ubåten tillsammans med den nu häktade Peter Madsen. Sökandet efter henne avslutades strax efter klockan 20 på söndagskvällen, men kommer återupptas tidigt på måndagen, enligt polisen i Dannmark. 

Enligt rättsexperten Sven-Erik Alhem pågår en kamp mot klockan för polisen. 

–  Återfinner man inte en kropp eller att det går så lång tid att dödsorsaken inte kan fastställas finns den en mängd olika scenarion som måste elimineras för att kunna fastställa att ett eventuellt brott har begåtts, säger Alhem. 

Sökexperten Anders Leicht har arbetat som polis med 100-tals försvinnanden under sin karriär och ansvarar numera för att utbilda poliser i sökteknik. Han är nationell utbildningssamordnare för polisens räddningstjänst och har följt medierapporteringen kring den försvunna svenskan Kim Wall. Även nan vet av erfarenhet att tidsfaktorn är helt avgörande. Ju tidigare letandet påbörjas desto enklare, eftersom personen inte hinner förflytta sig så långt. Det gäller såväl på land som till sjöss.

– Väder och temperatur tas in i beräkningen kring hur länge en person kan tänkas överleva. Vi på polisen använder oss av en läkares utlåtande kring personens medicinska och fysiska status, vilket i sin tur ger oss en tidsram för den specifika personens överlevnadsmöjligheter, säger Anders Leicht.

Samtidigt säger han att vatten är knepigare då det har en snabbare nedkylande effekt. 

– Har du inte en överlevnadsdräkt på dig, om du hamnar i vattnet, så rör det sig om timmar – oavsett vem du är. Till sjöss upphör möjligheterna att hitta någon vid liv efter ett antal timmar, på land rör det sig om flera dygn. 

LÄS ÄVEN: Uppfinnaren har gett ny förklaring

Flera versioner av vad som hänt

Uppfinnaren Peter Madsen uppgav inledningsvis att han släppt i land Kim Wall i Köpenhamn vid 22.30 på torsdagskvällen. Enligt den danska polisen har Peter Madsen dock ändrat sin berättelse om vad som hänt i samband med Kim Walls försvinnande.

Sven-Erik Alhem tycker inte det behöver vara försvårande för Peter Madsen.

– Det här en väldigt trist historia som för tankarna till en deckare, men vi vet ännu inte så mycket om vad som faktiskt har hänt. Han är visserligen häktad och det finns uppgifter om att han lämnat olika versioner i förhör. Det kan verka bestickande för honom, men det behöver det egentligen inte vara. Det kan helt enkelt ha blivit så efter kontinuerliga förhör som är väldigt tekniskt och taktiskt väl utförda, säger Sven-Erik Alhem.

Under söndagskvällen framkom uppgifter om att ubåten ska ha varit nära att krocka med ett handelsfartyg i Öresund vid midnatt natten mot fredagen. Detta ska ha skett bara två timmar innan Peter Madsens ubåt anmäldes försvunnen, enligt ett vittne Aftonbladet har pratat med.

Den danska polisen betraktar informationen som "väldigt viktig" efter att ha varit i kontakt med vittnet.

– Jag kan bekräfta det, men jag vill inte svara på frågor, säger Jens Møller Jensen till TT.

"De flesta försvinnanden inte brott"

När en person försvinner på land inleds det initiala letandet i det absoluta närområdet för att breddas till vägar, stigar och liknande. Om polisen inte påträffar personen då påbörjas informationshämtningen kring vad som kan ha hänt. Mobiltrafik och elektroniska spår kartläggs. Beräkningar görs hela tiden utifrån väderförhållanden och den individuella personen.
När en person misstänks ha försvunnit i vatten blir vattentemperaturen av största vikt, tillsammans med styrkan och riktningen på strömmarna.

– Strömmar och starka vindar kan snabbt föra bort en kropp från haveri- eller olycksplatsen, säger Anders Leicht.

Vid merparten av alla försvinnanden som rör svenskar återfinns personen vid liv och de flesta försvinnanden rör sig inte om något brott. Men vid enstaka fall kan det kännas som att något inte stämmer.

– I det här fallet så har vi två på farkosten, en är borta. Det luktar illa, säger Anders Leicht. 

Han fortsätter:

– Men för att frihetsberöva någon måste man samtidigt ha torrt om fötterna. 

Kan fortfarande vara vid liv

Peter Madsen misstänktes inledningsvis för mord alternativt dråp, men brottsrubriceringen har därefter ändrats till den danska motsvarigheten för "vållande till annans död". Samtidigt utesluter den danska polisen inte att Kim Wall fortfarande är vid liv. 

Om Madsen fortsätter att hävda att han är oskyldig till brott menar Alhem att det är väldigt viktigt att Kim Walls kropp hittas om det inte är så att hon fortfarande är i livet.

– Jag tror att det i ett sådant här fall är oerhört svårt att tänkta sig att man kan föra utredningen vidare utan att återfinna en kropp. Nekar han till brott blir det väldigt svårt att komma bort från en mängd olika alternativa händelseförlopp. Det kan ju till exempel vara så att någon råkar falla omkull på båten och slår sig så att vederbörande dör. Det kan göra att den misstänkte blir så upphetsad och känner sig så pressad att han känner att han måste göra sig av med kroppen för att inte bli misstänkt för brott, säger Alhem.

"Ibland måste man bryta" 

I Sverige har polisens räddningstjänst uppdraget att rädda liv. Det finns inget lagkrav på att de ska fortsätta leta efter personer som med största säkerhet inte är i livet.

– Sedan kan såklart sökandet fortsätta ändå, speciellt när det finns misstanke om brott. Men ett sökpådrag, efter någon som med största sannolikhet är död, kan inte hålla på hur länge som helst. Det är inte roligt, men ibland måste man bryta innan personen är funnen, säger Anders Leicht.

Sven-Erik Alhem är trots allt optimistisk om att en ambitiös polis med hjälp av allmänheten kan återfinna en eventuell kropp. 

– Men vi har lärt oss genom tiderna att det kan ta tid, och det är ett problem. Desto längre en kropp är försvunnen desto svårare blir det att kunna fastställa en dödsorsak. Det är definitivt en kamp mot klockan.