Lägg bort mobilen så skriver du inget dumt. Arkivbild.
Lägg bort mobilen så skriver du inget dumt. Arkivbild.

Experten: Dumpa mobilen – njut av matchen

Ny match för Sverige och nya heta känslor. Hur undviker man bäst att skriva något idiotiskt i sociala medier? Genom att undvika dem.

ANNONS
|

I dag tittar många lika mycket på mobilen som på tv när det är match, säger Cecilia Victoria Åslund, som är social medie-strateg på mediebyrån Digitalsnack. På sociala medier är det lätt att hitta andra som tycker som en själv, man känner sig bekräftad och dras med. Unga söker dessutom ofta upp personer de är intresserade av i sociala medier, det kan vara artister, politiker eller fotbollsspelare.

- Man är jättearg, går in på någons profil och ser arga kommentarer och dras med av grupptrycket. Sedan kan man ju inte utesluta att det finns folk som drar nytta av det.

ANNONS

Cecilia Victoria Åslund tycker att tumregeln för hur man uttrycker sig i sociala medier är helt enkelt sunt förnuft.

- Som Jimmy Durmaz, sa det är okej att kritisera någon för att de gör en dålig match. Men så fort det handlar om personangrepp är det på en helt annan nivå.

Hennes råd för att inte göra något förhastat är att lägga mobilen åt sidan.

- Lev i nuet, lämna mobilen och gå framför allt inte in på forum där folk tycker som du. Och gå inte in på en persons profil för då kommer grupptrycket. Prata med dina kompisar omkring dig i stället.

TT

ANNONS