En tungviktare och en lättviktare. Ungefär så sammanfattar Svend Dahl, som är chef för Liberala Nyhetsbyrån, att Pehrson och Blom har handplockats av Sabuni till att bli hennes närmsta medarbetare.
Först Johan Pehrson, riksdagsledamot och Liberalernas ekonomiskpolitiske talesperson med nästan 20 års erfarenhet av riksdagsarbetet, som utmanade Sabuni i partiledarstriden till dess att han hoppade av med bara dagar kvar till landsmötet.
- Utnämningen av Pehrson till gruppledare tycker jag är mycket logisk. Han är en av partiets tyngsta företrädare och inte minst har han efter partiledarvalet stärkt sin ställning internt. Han har väckt respekt i alla läger i Liberalerna och kan på så sätt fungera lite som en enande kraft, säger Dahl.
Oväntat utse Blom
Sedan Juno Blom, riksdagsledamot och ordförande för L i Östergötland, som stödde Sabuni under medlemsomröstningarna.
- Blom är en oväntad utnämning till partisekreterare, inte minst med tanke på att hon kom in i riksdagen nyligen och inte har en lång partibakgrund. Just den långa partibakgrunden och förankringen i partiorganisationen är en sådan egenskap som man normalt förknippar med partisekreteraren, säger Dahl.
Strategiska vägval
Han tycker att det är för tidigt att säga huruvida Sabunis utnämningar är ett steg åt höger eller vänster för partiet. Det kommer däremot att visa sig längre fram, förmodligen vid landsmötet i höst. Sabuni har nu flera strategiska vägval framför sig, bland dem hur partiet ska förhålla sig till Socialdemokraterna och Moderaterna, och om partiet i första hand vill vinna väljare från Moderaterna eller Centerpartiet.
- Det finns mycket som talar för att Sabunis grundläggande idé att Liberalerna hör hemma i det borgerliga lägret, men samtidigt måste även hon förhålla sig till det faktum att januariavtalet finns där och fokusera på att få ut så mycket sakpolitik som möjligt av det, säger Dahl.