Det finns flera möjliga orsaker bakom branden vid Liseberg under måndagen, konstaterar en brandexpert.
Det finns flera möjliga orsaker bakom branden vid Liseberg under måndagen, konstaterar en brandexpert. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Expert om brandförloppet: Liknar inget annat

ANNONS

Den stora brand som satte Lisebergs Oceana i lågor beskrivs ha haft ett explosionsartat förlopp, där en tryckvåg gått genom vattenrutschkanans rör, rapporterar Göteborgs-Posten. Äventyrsbadets ovanliga konstruktion har ställt stora krav på släckningsarbetet.

Brandexperten Jan Wisén, som tidigare har arbetat för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ser två tänkbara orsaker till explosionen innan branden eskalerade.

– Antingen är det en så kallad rökgasexplosion. För att något ska brinna med öppna lågor krävs syre. Kanske en fönsterruta går sönder eller så öppnar någon en dörr och då blir det explosion när det kommer syre till den här svarta feta röken, säger han till GP.

ANNONS

Wisén säger att explosionen även kan ha att göra med material som funnits på byggarbetsplatsen i närheten.

– Ofta så har man kanske gasolflaskor och svetsaggregat som man arbetar med. Det kan vara att en gasflaska har exploderat. Om en gasflaska står och blir upphettad och smäller får det nästan samma effekt med en explosion, som sedan fortplantar sig genom röret, säger han.

Orsaken till branden är ännu inte fastställd.

– Det liknar inte något annat. Det är ett komplicerat projekt, säger Jan Wisén.

ANNONS