Det giftiga ämnet natriumazid som kopplas till ett dödsfall i Göteborg används i Sverige främst i laboratorier. Arkivbild.
Det giftiga ämnet natriumazid som kopplas till ett dödsfall i Göteborg används i Sverige främst i laboratorier. Arkivbild.

Expert: Gift slår ut hjärna och hjärta först

Ämnet natriumazid är extremt giftigt, och vanligt förekommande inom kemisk industri. I Sverige används det bland annat i forskningslaboratorier, berättar Bert-Ove Lund, toxikolog på Kemikalieinspektionen.

ANNONS
|

Enligt preliminära analyser är det vita pulver som hittats tillsammans med en död kvinna i Göteborg natriumazid.

- Det är väldigt giftigt. Det är i EU klassificerat som dödligt vid oralt intag. För små försöksdjur är det milligrammängder som behövs för att döda. För en människa kanske det är gramnivåer, säger Bert-Ove Lund.

Även att andas in ångor från pulvret kan vara dödligt.

ANNONS

Slår ut organ

Bert-Ove Lund förklarar att ämnet skadar cellernas syreanvändning.

- Alla celler behöver syre så att det innebär att alla organ i kroppen skadas av ämnet. Det verkar som att hjärta och hjärta slås ut först, sedan kommer andra organ.

Trots att det är så giftigt har natriumazid många användningsområden. I Europa används det i stor omfattning inom den kemiska industrin.

- Jag har sett att i Europa använder man upp till tusen ton per år och den användning som finns registrerad på europeiska kemikalieinspektionen är riktigt bred. Kanske att det framför allt är vid syntes av andra kemikalier som det här används, säger Bert-Ove Lund.

Natriumazid är explosivt och används även för att utlösa krockkuddar.

Dödar celler

I Sverige är det framför allt i laboratorier som ämnet förekommer, och då i mindre mängder.

- Jag vet att man i cellförsök använder det just till att döda celler.

ANNONS

Bert-Ove Lund har aldrig hört att ämnet används i någon form av berusningssyfte.

- Det kan jag inte tänka mig, med tanke på hur giftigt det är.

Han kan inte på rak arm ange vilka regler som gäller för inköp av natriumazid, men tror att det är svårt för en privatperson att komma över giftet den officiella vägen.

- Om man ska köpa det officiellt måste man jobba på laboratorium eller liknande för att komma över det, säger han.

TT

ANNONS