Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En mindre fästing. Arkivbild.

Exotisk jättefästing funnen i Sverige

Jättefästingen Hyalomma har för första gången hittats i Sverige. Fästingen kan bli drygt två centimeter och har varit bärare av blödarfeber i andra områden där den påträffats.

Hyalomman är jägare, och till skillnad från den vanliga svenska fästingen sitter den inte och väntar på sin värd utan söker aktivt upp sitt byte. Den angriper främst större djur som hästar och nötkreatur, men kan också sätta sig på människor.

- De är extremt aggressiva och har välutvecklade ögon, till skillnad från våra vanliga fästingar, säger Giulio Grandi, forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Sprids med fåglar

Fynden kommer från så vitt skilda ställen som Koppom i Värmland, Landskrona i Skåne och Nyköping i Sörmland. En möjlig väg till Sverige kan ha varit flyttfåglar, som kan föra med sig fästingarna söderifrån.

- Detta är första gången man påträffat vuxna fästingar, men larver kommer till landet då och då via fåglar. Nu på sommaren har det varit tillräckligt varmt för dem att utvecklas till vuxna. Det säger mycket om hur klimatförändringar även kan påverka biologin, säger Giulio Grandi.

Även i Tyskland

Drygt 2 000 fästingar har skickats in till SVA efter en uppmaning till allmänheten i början av juni. Tre av dessa var Hyalommafästingar, som normalt sett finns i delar av Asien, Afrika och södra och östra delarna av Europa.

Hyalomman har också påträffats i Tyskland under sommaren, där man funnit 9–10 vuxna exemplar. Ingen av dessa bar dock på blödarfebervirus, och inte heller de svenska fynden. För att sjukdomen ska kunna få fäste behövs troligen en population på flera hundra fästingar, säger Giulio Grandi.

Han är förvånad över fynden, men säger samtidigt att risken för att Hyalomman ska etablera sig i landet är ganska liten. Studier från Ryssland tyder på att den kan överleva temperaturer ned till 20 minusgrader, men förmodligen tål den inte kyla någon längre tid.

- Vintrarna i Sverige är ju betydligt längre än vad de är söderut.