Kristdemokraterna har tveksamma namn på sin lista inför höstens kommunval i Söderhamn. Arkivbild.
Kristdemokraterna har tveksamma namn på sin lista inför höstens kommunval i Söderhamn. Arkivbild.

Ex-nazist lämnar KD-lista

En tidigare medlem i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen lämnar Kristdemokraternas lista till höstens kommunval i Söderhamn efter ett extrainsatt möte.

ANNONS
|

I veckan har helahälsingland.se avslöjat att flera kontroversiella namn varit uppsatta som kandidater för KD i Söderhamns kommun. Efter ett extrainsatt möte meddelar den lokala KD-styrelsen nu att en tidigare NMR-medlem "har varit mycket tydlig med sin bakgrund och att han i dag inte på något sätt delar NMR:s åsikter".

Trots det är man överens om att han lämnar sin plats på listan.

Ytterligare ett kontroversiellt namn har uppmärksammats på KD-listan. Mannen har tidigare blivit dömd i tingsrätten för våldsamt motstånd när han blev utkastad från en krog och skrek nazistiska slagord, skriver helahälsingland.se.

ANNONS

Han har också drivit en blogg där han bland annat skrivit negativa inlägg om invandring.

- Det ser inte bra ut, definitivt inte. Jag visste att personen hade ett förflutet av ungdomligt leverne som inte var bra, säger Olle Persson, KD:s vice ordförande i Söderhamn, som har varit med och tagit fram förslag till namn på valsedeln.

I uttalandet efter det extrainsatta mötet skriver KD-styrelsen att man har träffat mannen vid ett tillfälle och per telefon vid "ett par tillfällen". Mannen uppges dock inte ha skrivit på någon kandidatförsäkran och kommer därför inte att vara aktuell på valsedeln i kommunvalet.

TT

ANNONS