Under G20-mötet i Hamburg i somras urartade demonstrationerna och polisen bemötte våldsamheterna med vattenkanoner och tårgas. Arkivbild.
Under G20-mötet i Hamburg i somras urartade demonstrationerna och polisen bemötte våldsamheterna med vattenkanoner och tårgas. Arkivbild.

EU-toppmöte utmaning för polisen

Om mindre än tre veckor flyger EU-ledarna in för toppmöte i Göteborg. För Göteborgspolisen blir det en ny utmaning.

ANNONS
|

Statsminister Stefan Löfven (S) har bjudit in EU:s stats- och regeringschefer för att under ett endagsmöte diskutera rättvisa arbetsvillkor och tillväxt.

- Vi måste vara beredda på att det kommer opinionsyttringar. Det vi i första hand tänker på är de som är emot EU, framför allt från vänstersidan, och den autonoma rörelsen, säger Erik Nord, polischef för Storgöteborg, till TT.

ANNONS

Nazistdemonstrationer

Polisen har i det här fallet mera ögonen på våldsamma vänsterextremister än på nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR), som för en månad sedan försökte marschera i Göteborg under Bokmässan och i september genomförde en mindre demonstration utan tillstånd.

- Jag tror inte att den här högersidan vågar sticka ut näbben i de här sammanhangen, men de skulle kunna provocera med något liknande som 17 september, säger Erik Nord.

Under G20-mötet i Hamburg i juli, där bland andra den tyska förbundskanslern Angela Merkel och USA:s president Donald Trump deltog, urartade demonstrationerna i kravaller, brinnande barrikader och stenkastning. 23000 poliser jobbade i insatsen, 5000 av dem ute på gatan, ändå omgärdades mötet av kaos med hundratals skadade och gripna.

Enligt Erik Nord var det framför allt den tyska autonoma rörelsen som låg bakom, men där fanns också våldsamma personer som rest från exempelvis Centraleuropa och Italien.

- De skulle kunna dyka upp i Göteborg, men det måste finnas en demonstration att placera dem på, det måste finnas något som ger dem utrymme att agera, och det har vi inte sett ännu, säger Erik Nord.

ANNONS

"Vi får reda på det"

Polisen i Göteborg har nyligen haft besök av tysk polis för att ta del av deras erfarenheter. Dessutom har man dragit lärdomar av kravallerna i samband med EU-toppmötet 2001. I båda fallen visste polisen tidigt att det planerades för stora demonstrationer.

- Ska man kunna mobilisera stora demonstrationer i samband med toppmötet, så får vi reda på det. Vi kan lita på våra underrättelser och i dagsläget är det låga hotbilder för demonstrationer i samband med toppmötet. Det kan stegra sig, men i dagsläget upplever vi att det inte finns några riktigt konkreta hotbilder runt det här, säger Erik Nord.

Hittills har två ansökningar om demonstrationstillstånd kommit in. Båda är från organisationen Nej till EU, som bland annat kommer att stå på Gustaf Adolfs torg med banderoller och flygblad samtidigt som EU-ledarna möts i Eriksbergshallen på andra sidan älven.

Trots låg hotbild vad gäller demonstrationer har polisen bland annat rustat med en tillfällig arrestlokal i polishusets garage med plats för uppemot 300 personer. Den stora arbetsuppgiften för polisen den 16 och 17 november väntas dock bli att skydda alla EU-ledarna och att transportera dem till och från flygplats, hotell och möteslokaler.

ANNONS
TT

Fakta: EU-toppmötet 17 november

EU-toppmötet den 17 november i Göteborg har fokus på att främja rättvisa jobb och tillväxt. Utöver de 28 stats- och regeringscheferna i EU är även arbetsmarknadens parter och andra aktörer inbjudna. En av de tyngsta gästerna, Tysklands förbundskansler Angela Merkel, väntas dock utebli.

Statsminister Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker är värdar för det sociala toppmötet.

Toppmötet kommer att äga rum i Eriksbergshallen.

Göteborgspolisen får förstärkning från andra regioner i landet för att klara uppdraget. Exakt hur många poliser som ingår i insatsen vill polisen inte ange. Men det är "en av de största kommenderingarna som har genomförts i Sverige", enligt Göteborgspolisen.

Fakta: Kravaller på toppmöten

Den 14–16 juni 2001 hölls ett EU-toppmöte i Göteborg. Även dåvarande amerikanske presidenten George W Bush fanns på plats under en av dagarna. Tusentals demonstranter samlades i Göteborg, som under helgen lamslogs av kravaller och förstörelse. Totalt frihetsberövades närmare 1000 personer och i det rättsliga efterspelet åtalades över 100.

Den 7–8 juli i år möttes G20-länderna, som samlar världens största ekonomier, i Hamburg. Mötet omgärdades av kravaller som polisen besvarade med vattenkanoner och tårgas. Minst 476 poliser skadades och flera hundra demonstranter greps. Totalt demonstrerade över 100000 personer mot G20-mötet.

ANNONS