Arkivbild.
Arkivbild. Bild: Claudio Bresciani / TT

EU ifrågasätter Sveriges A-traktorer

EU-kommissionen anser att Sverige inte följer EU:s fordonslagar när traktorer tillåts köras som personbilar på mopedkörkort. Om det blir ett fall för EU-domstolen kan A-traktorer förbjudas, rapporterar Teknikens värld.

ANNONS
|

Bakgrunden till att A-traktorer fått EU-kommissionens uppmärksamhet ska vara att branschorganisationen för mopedbilar kontaktat kommissionens fordonsgrupp. Det rapporterar Teknikens värld som också konstaterar att det kan vara slutet för det populära fordonet, om ärendet går hela vägen till EU-domstol.

Att A-traktorer får framföras som personbilar med enbart AM-körkort som krav är inte förenligt med EU:s fordonslagar enligt kommissionen som därför kräver svar från den svenska regeringen. Beroende på om svaret bedöms tillfredsställande eller inte kan det bli ett fall för EU-domstolen. En stämning kan beredas redan i början av 2023, enligt Teknikens värld.

Fler fordon – fler olyckor

På kort tid har antalet A-traktorer i Sverige fördubblats sedan en regeländring som gjort det enklare att bygga om personbilar till en A-traktorer. Enligt Transportstyrelsens finns nu över 50 000 A-traktorer i landet, i takt med ökningen har också antalet olyckor ökat.

ANNONS

Speciellt hösten 2022 har varit olycksdrabbad, inom loppet av några veckor har fyra ungdomar omkommit i samband med olyckor med A-traktorer. Totalt under förra året skedde 368 olyckor med A-traktorer enligt Transportstyrelsen.

Tidigare i veckan presenterade Transportstyrelsen förslag på en rad regelskärpningar för att minska olyckorna. Nya infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (KD) säger till TT att förändringarna ska hanteras "skyndsamt". Förslag innehåller bland annat krav på bilbälte och vinterdäck och att fordonen ska vara svårare manipulera.

LÄS MER:Tuffare krav på A-traktorer väntar

LÄS MER:A-traktorförare: ”Vore idiotiskt med ett förbud”

LÄS MER:Polisen efter dödsolyckorna: ”Ta bort a-traktorerna”

Det här gäller i dagsläget

• A-traktorns konstruktiva hastighet är högst 30 km/h. Det betyder att den inte får vara konstruerad för att köra fortare än så på horisontell väg.

• För att köra A-traktor krävs ett körkort med AM-behörighet, det vill säga körkort för moped klass I (ibland kallat moppekörkort), eller ett traktorkort. Du får också köra A-traktor om du har ett körkort med någon annan behörighet.

• Åldersgränsen för att ta AM-körkort är 15 år och för traktorkort är den 16 år.

• Fordonet ska vara utrustat med en så kallad LGF-skylt baktill, som talar om att traktorn är ett långsamtgående fordon.

• Alla A-traktorer ska besiktas. När en bil byggs om till A-traktor ska den genomgå en registreringsbesiktning för att godkännas innan den tas i trafik.

• Det är inte tillåtet att manipulera en A-traktor för att fordonet ska gå fortare än 30km/h. Om du kör en A-traktor vars konstruktiva hastighet är ändrad, riskerar du att dömas för olovlig körning med böter och spärrtid på körkortet samt indraget körkortstillstånd.

• För att begränsa antalet passagerare är det inte tillåtet att ha baksäte i en A-traktor.

• Använd alltid bilbälte om det finns och se till att dina passagerare också gör det.

Källa: Transportstyrelsen

ANNONS