Diskussionen kring vardaglig fysisk kontakt mellan män och kvinnor har förts fram i samband med metoo-rörelsen. Arkivbild
Diskussionen kring vardaglig fysisk kontakt mellan män och kvinnor har förts fram i samband med metoo-rörelsen. Arkivbild

Etikettexpert: Bättre fråga än att inte våga

Jo, du som man kan fortfarande krama din kvinnliga kollega. Och, jo, det är en debatt som vi måste ha.

ANNONS
|

En av debatterna som har uppstått i samband med metoo-rörelsen är den om vardaglig fysisk kontakt människor emellan, speciellt mellan män och kvinnor. Är det okej som man att krama en kvinnlig kollega?

Nyligen berättade författaren Jan Guillou i en intervju med norska Aftenposten att han kände sig osäker inför att ge kvinnliga bekanta "en vanlig kram".

En farhåga som är missriktad enligt Mats Danielsson:

- Är du tveksam så hälsa på ett vanligt sätt. Att inte hälsa på grund av rädsla för hur det kan uppfattas... då är man farligt ute.

ANNONS

Inte invecklat

Och vad som sorteras in under "vanligt sätt" behöver heller inte vara så invecklat, enligt Danielsson:

- Om du inte vet hur du ska hälsa, ta i hand. Eller möter man en människa som inte tar i hand av olika anledningar så kan man lägga handen på hjärtat för att visa respekt.

Är då inte allt det här rena självklarheter och saker som alla borde förstå, utan att behöva läsa förklarande texter? Mats Danielsson tycker att debatten om vardagliga situationer definitivt ska tas på allvar.

- Ja, den debatten behöver alltid pågå för det handlar om hur vi ser på varandra. Oavsett om det är en metoo-debatt eller inte. Bemötande över huvud taget är så oändligt viktigt. Uppskattning, att känna sig omtyckt, att till och med kunna bli uppvaktad. Vare sig man är hemma eller på jobbet. Det gäller både kvinnor och män och det är ingenting vi kan ta bort. När det i stället handlar om makt, att man utnyttjar sin position eller en situation för att dra fördel av det, när det inte handlar om bemötande, det är då man hamnat fullständigt fel, säger han.

ANNONS

"Ställ frågan"

TT: Finns det en risk att man förringar något som väldigt många upplever som ett problem?

- Debatten är väldigt känslig. Men, för det första: Ja, det är klart att det du ska ge din kollega en klapp på axeln. Ja, det är klart att du ska ge uppmuntranden besked och det är klart att du ska krama ditt barnbarn, du ska till och med kunna krama din arbetskamrat – om det känns okej. Och då kan man väl åtminstone ställa frågan, om man känner sig tveksam. Blir det att man upplever den här typen av kontakt som en kränkning eller försök till en kränkning då tycker jag man har hamnat fullständigt fel. Då har man missuppfattat budskapet.

- Är du tveksam så fråga. Hellre det än att inte våga.

TT

Fakta: Metoo

I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och hashtaggen #metoo tar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här. I Sverige växer metoo-kampanjen snabbt och kvinnor inom en rad branscher vittnar om övergrepp och trakasserier. Till exempel inom rättsväsendet, politiken, musikbranschen, film- och teatervärlden.

Mer än 800 personer har ställt sig bakom skådespelarnas upprop #tystnadtagning. I helgen lästes vittnesmålen om sexuella trakasserier upp på flera av landets teatrar, bland annat på Södra Teatern i Stockholm, Helsingsborgs Stadsteater, Sundsvalls Teater och Västerbottensteatern i Skellefteå.

ANNONS