Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Alliansen och SD har stoppat regeringens förslag om att göra det obligatoriskt för gymnasieelever att läsa ett estetiskt ämne. Arkivbild.

Estetiska ämnen inte obligatoriskt för elever

Gymnasieelever kommer inte att behöva läsa ett estetiskt ämne som en del av sin utbildning. Regeringens förslag stoppas av Alliansen och Sverigedemokraterna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

- Det ska självklart finnas valfritt för de elever som vill, men det är svårt att motivera att det behöver läggas mer prioritering på det och tvinga på ungdomar det i ett läge när det snarare är de högskoleförberedande kompetenserna och de faktiska yrkeskompetenserna som behöver stärkas, säger Moderaternas utbildningspolitiske talesperson Erik Bengtzboe till Ekot.

Estetiska ämnen slutade vara obligatoriska genom gymnasiereformen 2011 under den borgerliga regeringen. Sedan dess har allt fler elever valt bort ämnena frivilligt, ofta för att andra ämnen ger mer meritpoäng. På många skolor har de estetiska ämnena helt försvunnit.

Gymnasieminister Anna Ekström (S) är kritisk mot beslutet att stoppa förslaget.

- Jag tycker att det är väldigt synd. Att inte ha med ett ordentligt inslag av estetiska ämnen i gymnasiet gör att eleverna inte kommer ut med den bildning som man behöver i det svenska samhället, säger Ekström till Ekot.