Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
I maj 2001 hittades en elvaårig pojke död i Hovsjö i Södertälje. Snart tar överklagare Marianne Ny beslut om utredningen ska återupptas. Arkivbild.

Erkännande om mord stämmer inte med bevisning

Snart kommer överåklagare Marianne Ny med besked om utredningen av det så kallade Hovsjöfallet 2001 ska återupptas. En tolvårig pojke pekades ut som skyldig till att ha dödat sin elvaårige vän med en sax i Hovsjö i Södertälje.

Vice chefsåklagare Katarina Lenter har tidigare granskat utredningen och beslutat att inte återuppta förundersökningen. Carl Söderlund, advokat åt den utpekade pojken som i dag är 28 år och nekar till all inblandning, begärde en överprövning av det beslutet.

Nu skriver Dagens Nyheter att den tekniska bevisningen inte stämmer med uppgifterna som pojken lämnade. I förhör berättade han att pojkarna tagit en sax från skolan och delat den för att ha var sin "kniv" som brevsprättare när de skulle brevväxla under sommarlovet. Han berättade även att han använde den ena "kniven" när han dödade sin vän.

Men det verkar som om saxen var hel när angreppet på elvaåringen inleddes, skriver DN.

Carl Söderlund skriver i sin omprövning av åklagarens beslut att "enligt obduktionsrapporten och teknikernas rapport ska saxen ha varit hel under delar av händelseförloppet för att sedermera påträffas i två delar".