Carl Bildt har tidigare varit statsminister och utrikesminister. Arkivbild.
Carl Bildt har tidigare varit statsminister och utrikesminister. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Erfarne Bildt skickas till Ankara av Kristersson

Statsminister Ulf Kristersson (M) skickar Carl Bildt (M) till Turkiets huvudstad Ankara för att närvara vid president Recep Tayyip Erdogans installationsceremoni på lördag, skriver han på Twitter.

ANNONS
|

"Jag har givit förre statsministern Carl Bildt i uppdrag att representera Sverige vid invigningsceremonin av Turkiets omvalde president Erdogan i Ankara i morgon. Ser fram emot att stärka bilaterala förbindelser med Turkiet", skriver Kristersson.

"Statsministern har uppdragit åt Carl Bildt, en person med god kännedom och kontakter om och i Turkiet att åka för att representera Sverige", skriver Kristerssons pressekreterare Hanna Strömberg till TT.

Även Stoltenberg

Carl Bildt har förutom statsminister (1991–94) även varit Sveriges utrikesminister (2006–14). Han har tidigare varit EU:s medlare i kriget i Jugoslavien, och var efter Daytonavtalet 1995 så kallad hög representant för det internationella samfundet, skriver NE.

ANNONS

Även Natochefen Jens Stoltenberg besöker Turkiet i helgen för att närvara då Erdogan svärs in för en ny ämbetsperiod. Stoltenberg ska även ha bilaterala samtal, enligt ett pressmeddelande. Vid besöket väntas Stoltenberg ta upp Sveriges Natoansökan.

Varit kritisk

Natoländerna Turkiet och Ungern har ännu inte ratificerat Sveriges ansökan till försvarsalliansen. President Erdogan har återkommande riktat kritik mot Sverige, bland annat för att den högerextreme dansk-svenske politikern Rasmus Paludan gavs tillstånd att bränna en koran utanför Turkiets ambassad i januari i år.

Erdogan har även varit kritisk mot att Sverige inte lämnat ut personer som Turkiet stämplat som "terrorister".

ANNONS