Ungdomarna har fått milersättning för att de kör sina egna A-traktorer och lön enligt avtal. Arkivbild.
Ungdomarna har fått milersättning för att de kör sina egna A-traktorer och lön enligt avtal. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Epa-ungdomarna blev ett lyft för hemtjänsten

I somras tog Malung-Sälens kommun ungdomar med egen A-traktor till hjälp i hemtjänsten. Resultatet – nöjda brukare, avlastning för undersköterskorna och ungdomar som vill jobba vidare inom äldreomsorgen.

ANNONS
|

Totalt jobbade 15 ungdomar inom hemtjänsten under sommaren.

– Det gick väldigt bra. Det är flera av dem som är kvar och jobbar extra på helger och lov, berättar Marie Olsson som är socialchef i kommunen.

Idén med att vända sig till ungdomar med A-traktor testades av kommunen redan 2018, men då fick den inte samma genomslag. Delvis för att man då inte använde sociala medier på samma sätt, tror Marie Olsson. I år hittade ungdomarna till hemtjänsten bland annat via Tiktok.

Inga konstigheter

Flera andra kommuner har hört av sig med frågor om hur Malung-Sälen gjort, och det är inga konstigheter. Att anlita ungdomar med A-traktor har inte krävt några speciallösningar, förklarar Marie Olsson.

ANNONS

– De har fått milersättning som man får när man använder privat bil i tjänsten och lön enligt avtal.

Ungdomarna har skött sånt som städning och matinköp och haft tid att umgås med brukarna, som tyckt att det varit roligt att få träffa ungdomar. Det har också inneburit en avlastning för undersköterskorna.

– Kan man dela upp arbetsuppgifterna så att undersköterskorna får ägna sig åt att dela ut medicin, och sånt som man måste vara undersköterska för att få göra, och ungdomarna kan göra andra saker så är det här en jättebra möjlighet.

Rekrytering framåt

Marie Olsson kan inte nog rekommendera andra kommuner att prova samma sak.

– Det är ett tillskott för att klara sommaren överhuvudtaget med tanke på att de flesta kommuner har problem med bemanningen då.

– Plus att väldigt många av ungdomarna har trivts och vill fortsätta jobba, så det är också ett sätt att tänka rekrytering framåt. Det behöver vi också göra med tanke på bristen på personal inom äldreomsorgen.

Fakta: A-traktorer

Ursprungstanken med A-traktorernas föregångare, de så kallade epa-traktorerna, var att de skulle kunna fungera som arbetsfordon inom lantbruket.

När en bil byggs om till A-traktor ska den maximalt kunna uppnå en hastighet på 30 kilometer i timmen och det ska endast med stor svårighet gå att öka hastigheten.

Den 15 juli 2020 ändrades regelverket för att även automatväxlade bilar ska kunna byggas om till A-traktorer. Det gjorde att det blev lättare att bygga om modernare bilar till A-traktorer och har bidragit till den stora ökningen av A-traktorer.

I slutet av 2021 fanns det 45 000 A-traktorer registrerade i Sverige - i snitt 4,3 A-traktorer per 1 000 invånare.

Den allra vanligaste A-traktorn är en ombyggd Volvo.

Källa: Transportstyrelsen, Trafa

ANNONS