Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

På till exempel kaféer i köpcentrum får bara en person åt gången serveras från och med måndag. Arkivbild.
På till exempel kaféer i köpcentrum får bara en person åt gången serveras från och med måndag. Arkivbild. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Ensamfika i köpcentrum från måndag

Restauranger och kaféer i köpcentrum, gallerior och större varuhus får från måndag bara servera en person i taget om serveringsstället saknar egen ingång, reglerar Folkhälsomyndigheten.

På fredagen beslutade FHM att ändra sina föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder, vilket Aftonbladet rapporterade först om.

Regelskärpningen gäller serveringsställen som utgör del av en handelsplats. "Antalet besökare i ett och samma sällskap endast får uppgå till en person. Detta gäller dock inte barn eller andra personer i behov av stöd", heter det.

De serveringsställen som avses är sådana som inte endast kan nås genom egna entréer.

Öppettiderna regleras också, enligt det som framkommit i veckan. Serveringsställen ska hålla stängt för förtäring mellan mellan klockan 20.30 och 5.00.

Men om alkohol säljs måste stället vänta till klockan 11 med att öppna, enligt Aftonbladet.

Om mat och dryck inte förtärs på stället går det bra att sälja utanför de reglerade öppettiderna, förutsatt att kunderna i hämtkön håller minst en meters avstånd till varandra.

Föreskrifterna träder ikraft den 1 mars och gäller till och med den 11 april, meddelar FHM.