En död efter skottlossning på köpcentrum i Malmö

En man dog och en förbipasserande kvinna skadades allvarligt efter en skottlossning i köpcentret Emporia i Malmö på fredagskvällen. Den misstänkte gärningsmannen är en 15-åring från Göteborg.

ANNONS

Det var strax innan klockan 17.30 som polisen fick larm om en skottlossning inne på köpcentret Emporia i Malmö. En stor polisinsats påbörjades på platsen och kort därefter konstaterade polisen att två personer, en kvinna och en man, hade blivit skjutna.

Köpcentret spärrades av och enligt vittnesuppgifter från platsen var stämningen kaosartad. Någon timme senare kunde polisen meddela att en misstänkt person gripits snabbt efter händelsen. Själva gripandet beskrivs som odramatiskt.

– Det förefaller som vi fått information tidigt som gör att vi har kunnat jobba vidare ganska snabbt i utredningen, säger säger Petra Stenkula, polischef Malmö, på en pressträff på lördagen.

ANNONS

Den gripne – en 15-åring – har nu anhållits, misstänkt för mord och mordförsök.

– Det är ingen som vi har sett till i Malmö innan, säger Petra Stenkula.

15-åringen, som är hemmahörande i Göteborg, är känd av polis sedan tidigare. Han har bland annat varit misstänkt för stöld och olaga hot.

Handlingar i domstol visar att det kommit in flera orosanmälningar om pojken.

Den gripne ska enligt Sydsvenskan varit på rymmen från ett LVU-omhändertagande.

15-åringen nekar till brott, enligt Åklagarmyndigheten.

Senare under fredagskvällen kunde polisen meddela att den skottskadade mannen dött. Den skottskadade kvinnan vårdas på sjukhus med allvarliga skador. Hon ska enligt polisen varit en förbipasserande. Enligt TV4 rör det sig om en 39-årig turist.

– Tyvärr är det så att en kvinna tragiskt nog verkar ha kommit förbi platsen och blivit allvarligt skottskadad, säger Petra Stenkula på lördagen.

Enligt henne tyder allt i nuläget på att den nu avlidne mannen – en 31-åring som är känd från Malmös våldsmiljöer – var måltavlan vid skottlossningen.

– Det här är en situation vi bedömer är inom gängkonflikterna i Malmö, säger Stenkula.

Polisens bedömning är att skottlossningen är kopplad till den kriminella miljön.
Polisens bedömning är att skottlossningen är kopplad till den kriminella miljön. Bild: Johan Nilsson/TT

”Hörde en hel del skott”

Kort efter att polisen kom till platsen fördes en person bort på en bår och poliser med dragna vapen gick in i byggnaden.

ANNONS

– Jag och mina barn hörde en hel del skott. Vi var på väg åt ena hållet när vi såg att folk flydde i panik mot oss. Så vi bytte håll, utan att riktigt veta varför, säger Leila Orahman, som befann sig i köpcentret när skottlossningen inträffade.

Vid 18.30-tiden bedömde polisen att den omedelbara faran för allmänheten var över men uppmanade personer att inte ta sig till köpcentret.

Videoklipp sprids på nätet

Några timmar efter skottlossningen spreds flera olika videoklipp från händelsen på internet. Enligt Filip Annas, presstalesperson vid polisregion syd, uppskattar polisen inte att dessa videor sprids.

– Vi håller ju just på att utreda händelsen och vill få in så mycket vittnesuppgifter som möjligt, men att sprida den här typen av videor är ju inget som vi välkomnar av hänsyn till offer och andra inblandade.

Under fredagen höll polisen en stor mängd vittnesförhör och gick igenom material från övervakningskameror. Men att sprida videor på internet och sociala medier är ingenting som direkt hjälper utredningen framåt, enligt polisen.

– Vi vill ju ha en så ofärgad utredning som möjligt när vi håller på att kartlägga händelseförloppet och eventuella motiv.

ANNONS