Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Före detta rikspolischef Dan Eliasson. Arkivbild.

Eliasson: "Explosiv cocktail" inom Polisen

Före detta rikspolischefen Dan Eliasson har för första gången pratat om turbulensen som till slut innebar hans avgång.

Eliasson avgick från posten som rikspolischef sista januari i år. I en lång intervju med Aftonbladet berättar han om situationen på förra jobbet:

- Vad jag inte riktigt var medveten om var att det fanns så mycket skulder i organisationen. Det fanns löneskulder, utbildningsskulder, utrustnings- och it-skulder. Även om man hade försökt så låg man inte i fas. Så när både lön, utrustning och utbildning låg efter – och så en omorganisation på det – det var en cocktail som var explosiv, säger han till tidningen.

Eliasson poängterar att han "levererat vad han var satt att göra" och att han upplever att han hade ett stort stöd internt inom polisen.

Han säger också att han redan i augusti förra året fick frågan om han ville byta jobb och i stället bli chef för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Ett jobb han, efter flera samtal med justitieministern, senare tog.

Omorganisationen inom polisen har kritiserats internt och externt, Eliasson säger att det var en lättnad att Anders Thornberg nu "tar över vakten" och har ett par tips på vad hans efterträdare bör prioritera:

- Att rekrytera personal, att nu när det kommer mycket pengar, hitta människor som vill bli poliser. Fortsätta bygga systemet för löne- och karriärutveckling – så att det faktiskt syns i polisernas kuvert. Det måste han fortsätta med, det är ett långsiktigt projekt. Och så situationen i de utsatta områdena, den måste han hela tiden hålla under uppsikt. Det kommer gälla många år framöver, säger han till Aftonbladet.