Kungliga vetenskapsakademien anser att kraftfulla åtgärder tidigt i en pandemi är viktigt för att minska smittspridningen.
Kungliga vetenskapsakademien anser att kraftfulla åtgärder tidigt i en pandemi är viktigt för att minska smittspridningen. Bild: Duygu Getiren/TT

Efterlyser expertgrupp för framtida pandemier

Sverige bör inrätta en expertgrupp som kan ge beslutsfattare råd vid stora smittoutbrott. Det anser Kungliga vetenskapsakademien (KVA) som tittat på spridningen av covid-19 och vilka lärdomar det finns att dra för framtida pandemier.

ANNONS

Expertgruppen bör enligt KVA ha "internationell förankring inom relevanta områden".

– Vi har tänkt oss en grupp med hög vetenskaplig kompetens som väldigt brett täcker alla aspekter som rör samhällsspridning av ett smittoämne, säger Staffan Normark, ledamot av Vetenskapsakademien och professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd.

TT: Hur ska en regering förhålla sig till ett sådant råd i förhållande till andra myndigheter, så som exempelvis Folkhälsomyndigheten?

– Vi menar inte att det här ska vara en ersättning av Folkhälsomyndigheten. Det är inte det vi föreslår. Beslutande kan ha det som ett bollplank att vila sig mot, även Folkhälsomyndigheten, säger Staffan Normark.

ANNONS

Kraftigare åtgärder

KVA har sedan hösten 2020 granskat det vetenskapliga kunskapsläget om coronaviruset.

I en slutrapport presenterar Vetenskapsakademiens expertgrupp ett antal lärdomar inför kommande pandemier. KVA pekar bland annat på vikten av att i ett tidigt skede införa kraftfulla åtgärder för att bättre kunna kontrollera smittan – något som tog för lång tid i Sverige, enligt akademien.

– Det är ju de här sakerna: Att försöka få så få som möjligt som kommer in i landet smittade, att försöka identifiera smittade kontakter och att använda munskydd, säger Staffan Normark.

Vetenskapsakademin ser också att en kortare nedstängning av samhället kan vara nödvändigt för att bättre kontrollera smittan.

Ökat samarbete

Vidare föreslår KVA att Sverige bör titta på huruvida en pandemilagstiftning ska finnas "vilande" och vid behov snabbt kunna aktiveras av riksdagen. Man anser också att en pandemiplan som kan tillämpas på olika smittosituationer bör utformas.

Sverige tillsammans med sina nordiska grannländer bör även ha ett utökat samarbete kring smittskydd.

– Det har haft oerhört negativa konsekvenser för människor som pendlar med olika regler överallt, säger Staffan Normark.

– Om vi hade haft en likartad strategi eller kommit överens om det i ett tidigt stadium så hade det varit väldigt värdefullt, säger han vidare.

Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd.
Staffan Normark, professor i molekylär mikrobiologi och smittskydd. Bild: Duygu Getiren/TT

Fakta: Om rapporten

Hösten 2020 tillsatte Kungliga vetenskapsakademien (KVA) en expertgrupp för att titta på kunskapsunderlaget kring covid-19 och dess spridning.

Expertgruppen pekar i sin slutrapport på ett antal saker att titta på framåt. Några av dem handlar om att:

– göra en översyn av behovet av en lämplig vilande pandemilagstiftning/krislagstiftning.

– titta på förstärkt internationellt engagemang inom pandemiberedskap och pandemihantering i exempelvis WHO och EU:s smittskyddsorganisation ECDC.

– titta på behovet av ett etiskt råd med vetenskaplig kompetens, för att stödja politiker och myndigheter i de svåra etiska avvägningar som måste göras under en pandemi.

– se över samordningen mellan regionerna när det gäller epidemiologi, smittskydd, testning och vaccination.

Källa: Kungliga vetenskapsakademien

ANNONS