Arbetet på platsen där ett jordskred orsakade stora skador, bland annat på E6 och på en hamburgerrestaurang, går framåt snabbare än man först trott. Bild tagen i februari.
Arbetet på platsen där ett jordskred orsakade stora skador, bland annat på E6 och på en hamburgerrestaurang, går framåt snabbare än man först trott. Bild tagen i februari. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter skredet – E6 öppnar tidigare än väntat

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna redan i sommar – tidigare än man trott, meddelar Trafikverket.

ANNONS

Den ursprungliga planen var att vägen, som förstördes helt av ett jordskred i september, skulle öppna igen först till hösten eller senast årsskiftet. Men nu står det klart att Europavägen ska öppna för trafik igen redan till sommaren.

"Vi ligger bra till med arbetet och nu när grundläggningen ute i skredområdet börjar bli klar kan vi därför revidera vår tidplan", säger projektchefen Daniel Svensson i ett pressmeddelande.

Vägen i sin helhet kommer att vara klar till årsskiftet. Arbetet med att färdigställa sidoområden och ramper ska pågå under hösten och det sista lagret asfalt kommer att läggas nästa år.

De närliggande vägarna E45 och väg 650 har varit hårt belastade av trafik sedan skredet inträffade.

ANNONS

"Genom att vi släpper på trafik på motorvägen redan i sommar kan vi tidigare än beräknat styra tillbaka de stora trafikflödena till motorvägen", säger Daniel Svensson.

Det var natten till den 23 september som ett stort jordskred orsakade omfattande skador på vägbanan och närliggande byggnader. Flera bilar körde över kanten som uppstod och fastnade i lervällingen nedanför, tre personer fick föras till sjukhus med lindriga skador.

Åklagare Daniel Veivo Pettersson misstänker att skredet orsakats av mänsklig påverkan, och tre personer är misstänkta för att utan tillstånd ha flyttat stora mängder schaktmassa till området. Ingen har hittills åtalats.

ANNONS