Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Glöm inte paraplyet i dag. Arkivbild.

Efter regn kommer ... regn

Regn, blixtar och dunder. På flera ställen i södra Sverige har det mullrat. Och det ostadiga vädret fortsätter de närmaste dagarna, över hela landet.

De regn- och åskskurar som under onsdagen har legat över Västergötland, Närke och delar av Småland fortsätter österut över Östergötland och andra delar av Svealand under dagen.

- Det klingade av under kvällen, men har aktiverats igen under natten och rör sig mot nordost, säger Mattias Burtu, meteorolog vid SMHI.

Vid 04-tiden i natt låg ett stråk med åskskurar mellan Örebro och Gotland. Det väntas lämna det svenska fastlandet under sena eftermiddagen och sedan fortsätta mot Finland.

Fler lågtryck att vänta

Bakom kallfronten kommer kallare men torrare luft in västerifrån över sydvästra Sverige, och det klarnar upp. Temperaturerna i Götaland och Svealand kommer ligga runt 15 grader, lokalt upp mot 20, lovar Mattias Burtu.

Även Norrland får moln och nederbörd. Södra och mellersta Norrland kan se fram emot en dag med regnbyar. I fjällen och i norra Norrlands inland kan det komma snö. Det kan alltså bli nollgradigt på sina ställen, men även upp mot 10 grader.

Regnet över landet klarnar upp något under kvällen, men ersätts snart av mer nederbörd.

Natten till fredag kommer ytterligare lågtryck västerifrån, med regn, och bakom det kommer under helgen nya lågtryck, med ostadigt väder som följd. Och en titt framåt, förbi helgen, ger inte bättre solchanser.

- Så långt jag kan se blir det fortsatt lågtryck som ger ostadigt väder, säger Mattias Burtu.

Varning för bränder

Stockholmsområdet har under de senaste dagarna drabbats av ett antal bränder, flera av dem markbränder där de luddiga lager av aspfrön som på många håll täcker marken antänts.

Den väntade nederbörden skulle kunna hjälpa räddningstjänsten i arbetet mot dessa bränder, och även dämpa den varning för skogsbränder i Södermanland och Uppland som SMHI utfärdat. Men säg det hopp som varar.

- Det finns betydande risk för åska, så vädret kan göra mer skada än nytta, säger Mattias Burtu.

Varningen ligger därmed kvar.