Det finns pengar att spara på samarbete landstingen emellan när det gäller inköp av mediciner, anser Konkurrensverket. Arkivbild.
Det finns pengar att spara på samarbete landstingen emellan när det gäller inköp av mediciner, anser Konkurrensverket. Arkivbild.

Dyrt när svensk vård handlar läkemedel

Det finns pengar att spara för landstingen genom att centralisera upphandlingen av läkemedel. Den slutsatsen drar Konkurrensverket som jämfört Sverige med grannländerna Norge och Danmark.

ANNONS
|

Under 2016 såldes läkemedel för 46,2 miljarder kronor i Sverige, ungefär en femtedel används inom slutenvården och upphandlas av landstingen. Den som upphandlar läkemedel får ofta rabatt på listpriset.

Men medan de svenska landstingen uppskattas få en rabatt på 10–15 procent, får den danska vården en rabatt på 20,5 procent och den norska hela 27 procent, visar Konkurrensverkets nya rapport. Det rör sig om mycket pengar som skulle kunna användas till annat hos de svenska landstingen.

I Norge och Danmark görs upphandlingarna centralt, medan de 21 landstingen i Sverige samverkar genom åtta regionala inköpscentraler. Erfarenheterna från grannländerna bör kunna tillvaratas, anser verket.

ANNONS

- Vår rekommendation är därför att landstingen i högre utsträckning upphandlar tillsammans så att man får större upphandlingar och därmed skapar en bättre prispress, säger Stefan Jönsson, biträdande avdelningschef på Konkurrensverket, till DN.

TT

ANNONS