En rubinnäktergal har för första gången siktats i Sverige. Fågeln på bilden har dock fotograferats i Kina av Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation. Arkivbild.
En rubinnäktergal har för första gången siktats i Sverige. Fågeln på bilden har dock fotograferats i Kina av Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation. Arkivbild.

Drömfågel äntligen siktad i Sverige

En fågel som länge har gäckat svenska fågelskådare har äntligen siktats i landet. Rubinnäktergalen dök upp i Värmland.

ANNONS
|

Den erfarne fågelskådaren Dan Norberg hittade fågeln inne på sin egen arbetsplats, Stora Ensos anläggning i Skoghall strax utanför Karlstad.

- Jag tog en tur inne på området och fick se en liten fågel som flög upp och satte sig i en björk. Jag tog upp kikaren och kollade och då vände han sig om. Och då såg jag ju bröstet och teckningen. Det var ju ingen som helst tvekan om att det var en rubinnäktergal, säger Dan Norberg.

ANNONS

- Det känns otroligt. När man har tittat på fåglar i femtio år har man ju sett en del. Och det här är pricken över i, fortsätter han.

Mytisk fågel

Magnus Hellström, chef för Ottenby fågelstation på Öland, intygar att fyndet av rubinnäktergal är något alldeles extra, även om det inte är helt ovanligt att nya arter för landet påträffas.

- Den har anträffats vid ett 20-tal tillfällen i Europa tidigare, men just Sverige har av någon lustig anledning blivit utan fynd. Ända tills i dag.

För svenska fågelskådare är den sibiriska fågeln något av en mytisk art, förklarar han.

- Delvis på grund av fågelns skönhet, den är verkligen osedvanligt vacker med den här röda strupteckningen och den vita och svarta teckningen i ansiktet, men också på grund av att vi i Sverige under så lång tid har varit utan fynd av rubinnäktergal, säger Magnus Hellström.

ANNONS

Avspärrat område

Magnus Hellström spår att fågelskådare från hela landet kommer att dras till Karlstad under helgen. Problemet är bara att den påträffats inne på ett stort avspärrat fabriksområde.

Dan Norberg hoppas att fler kan få möjlighet att se den ovanliga gästen.

- Det är inte riktigt klart, men det blir nog något arrangemang i morgon bitti, säger han på fredagskvällen.

- Tre grupper hann komma in här i dag, i samlad trupp. Bolaget ställde upp väldigt bra, förklarar han.

TT

Fakta: Rubinnäktergal

Rubinnäktergalen hör hemma i centrala och östra Sibirien och övervintrar i de sydöstra delarna av Asien.

Den är 14–15 cm lång och har gråbrun ovansida och smutsvit undersida. Hos hanen är strupen rubinröd. Båda könen har tydliga, vita ögonbryns- och mustaschstreck. Arten häckar i tajga med rik undervegetation.

Den ses återkommande i Europa, men inte varje år. Sverige är sist ut bland länderna i Nordeuropa att notera fågeln. I Norge har den siktats två gånger, liksom i Danmark. Från Finland finns tre rapporter och i Storbritannien har hela 13 exemplar rapporterats.

Källa: NE.se. Sveriges Ornitologiska förening

ANNONS