Leila Ali Elmi ser ut att bli valets personkryssraket. Hon kan ta en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21.
Leila Ali Elmi ser ut att bli valets personkryssraket. Hon kan ta en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21.

Doldis kryssas in för MP i riksdagen

Leila Ali Elmi ser ut att bli valets personkryssraket. Hon är på god väg att ta en av Miljöpartiets riksdagsplatser från Göteborg genom att kryssa sig in från plats 21. Centerveteranen Eskil Erlandsson håller sig kvar med en kryssuccé.

ANNONS
|

Leila Ali Elmi är okänd för de flesta, men inte i Angered i Göteborg där hon har bedrivit personvalskampanj. En mycket lyckad sådan.

När 297 av 351 valkretsar räknats har hon fått närmare 6,9 procent av rösterna, flest av alla personkryssade miljöpartister som kandiderar till riksdagen i Göteborgs kommun. Om detta står sig till slutresultatet får hon ett av MP:s två riksdagsmandat från Göteborg.

- Det känns fantastiskt, säger Leila Ali Elmi till TT på fredagskvällen.

ANNONS

Hon säger att det är en ära att bli inkryssad till Sveriges riksdag, om nu resultatet står sig.

Leila Ali Elmi gick med i Miljöpartiet i samband med valrörelsen 2014. Att det blev just MP berodde på att det var det parti som bäst stämde överens med hennes åsikter.

Hon tvekar inte om vilken fråga hon vill driva i riksdagen.

- Jag är från en förort och uppvuxen i en förort, den frågan som är viktigast för mig är skolpolitiken. I de socioekonomiskt utsatta områdena så är det ganska dåliga skolor. Vi behöver sätta skolan i fokus och det är den frågan jag framför allt kommer att pusha på ifall jag kommer in i riksdagen.

Hänger kvar

En annan som kan glädjas åt att ha blivit inkryssad är tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson. Han kryssar sig in från plats fyra på Centerns lista i Kronoberg och tar partiets enda mandat där. Någon egentlig personvalskampanj säger han sig inte ha bedrivit, men även tidigare val har han haft ganska många kryss.

- Jag har fortsatt bevista de sammankomster jag blivit inbjuden till, samlingslokaler och bygdegårdar och liknande, säger Eskil Erlandsson till TT och tillägger att han också tror sig vara "välkänd i mitt lilla län".

ANNONS

Dåligt för kända

Flera profilerade kandidater som velat kryssa sig in ser inte ut att lyckas. Bland dem märks M-kandidaterna Richard Herrey och Ann Heberlein. Inte heller Liberalernas förstagångskandidat, polisen och förre Robinsonvinnaren Martin Melin, får in foten.

Kristdemokraternas EU-parlamentariker, det tidigare TV-ankaret Lars Adaktusson står högt på flera listor och tar troligen KD-mandatet i Dalarna. Ebba Busch Thor får den riksdagsplats som hon saknat sedan hon blev vald till KD-ledare. Eftersom hon inte har haft en riksdagsplats har hon inte kunna delta i partiledardebatterna i riksdagen.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin, klimatminister Karolina Skog och kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke får riksdagsplatser, vilket de inte har haft hittills.

Det tidigare språkröret och nuvarande bostadsministern Peter Eriksson ser dock ut att bli utan plats.

Fler MP-klättrare

Förutom Leila Ali Elmi klättrar ytterligare några miljöpartister med kryss uppåt i listorna och in i riksdagshuset. Maria Gardfjell, kommunalråd i Uppsala är en, Rebecka Le Moine en annan. Hon tar ett mandat i Östergötland.

I Östergötland är striden hård om Centerns enda mandat. Där leder Linköpings kommunalråd Muharrem Demirok, tack vare kryss, knappt före listettan Magnus Ek.

I Västra Götaland östra ligger riksdagsledamoten Cecilia Widegren (M) bra till för att klara en riksdagsplats med hjälp av kryss.

Någon, eller några, återvänder till riksdagen efter en tids bortovaro. En är Johan Pehrson för Liberalerna, tidigare partisekreterare.

ANNONS

Stockholms tidigare finansborgarråd, Kristina Axén Olin, väljs in för Moderaterna men då på grund av sin höga listplacering, inte personkryss.

TT

Fakta: Personröster

För att bli personvald till riksdagen krävs att en kandidat får minst fem procent av partiets röster i valkretsen.

I valet 2014 blev 98 riksdagsledamöter personvalda. Men de allra flesta av dem stod redan så högt upp på valsedeln att de skulle ha kommit in även utan personkryss. Endast tolv politiker lyckades ta en riksdagsplats från något av partiets toppnamn genom personkryss.

ANNONS