Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utreder nätläkare och andra digitala vårdtjänster. Arkivbild.
Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) utreder nätläkare och andra digitala vårdtjänster. Arkivbild.

Digitala vårdtjänster utreds av Ivo

Att söka vård hos nätläkare blev alltmer populärt bland svenskarna under 2018. Men utvecklingen kan innebära risker, varför branschen nu ska granskas.

ANNONS
|

Det är Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) som ska inleda en nationell tillsyn av både nätläkare och andra digitala vårdtjänster, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

- De risker som vi har identifierat är bland annat läkemedelsförskrivning av exempelvis antibiotika. Det finns ofta inte möjlighet till provtagning, så det kan vara viktigt att titta på vilka rutiner man har för förskrivning av antibiotika, säger Gustav Rålenius vid Ivo, till Ekot.

ANNONS

Han framhåller även att det kan finnas risker när det gäller utskrivning av narkotikaklassade läkemedel och med identitetskontroll.

Ivo kommer att börja med att granska journaler och utskrivning av läkemedel.

- Vi hoppas ju att den här tillsynen ska bidra till ett lärande och att det är en möjlighet för oss att jobba förebyggande av patientsäkerhetsrisker, säger Gustav Rålenius.

Den digitala vården sätter även spår i regionernas bokslut, skriver Dagens Medicin. Sedan de digitala vårdgivarna öppnade har summan som varje månad debiteras via Region Jönköpings län ökat stadigt. För helåret 2018 hamnade den på 242681449 kronor, nästan en kvarts miljard kronor.

Statistiken omfattar inte alla digitala vårdgivare, utan de som har ett samarbete med vårdcentraler i Region Jönköpings län, det vill säga Min Doktor, Kry, Medicoo och Joint Academy.

TT

ANNONS