Pojke med diabetes tar insulinspruta. Arkivbild.
Pojke med diabetes tar insulinspruta. Arkivbild.

Diabetes i unga år förkortar livet

Personer med typ 1-diabetes har en betydligt kortare livslängd, jämfört med andra. Den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar är den stora faran och ju yngre någon är när hon eller han drabbas, desto större är risken att dö i förtid.

ANNONS
|

Detta visar en studie vid Göteborgs Universitet, rapporterar Ekot i Sveriges radio.

- Flickor som får typ 1-diabetes före tio års ålder förlorar nästan 18 levnadsår och pojkar som utvecklar typ 1-diabetes före tio års ålder förlorar lite över 14 levnadsår, säger Araz Rawshani, läkare och forskare vid Göteborgs Universitet till Ekot.

I den aktuella studien följde forskarna 27000 personer med typ 1-diabetes i snitt tio år. Resultaten jämfördes sedan med 135000 åldersmatchade kontroller utan sjukdomen.

ANNONS

Enligt beräkningarna, som presenteras i tidskriften The Lancet, löper personer som insjuknar i sjukdomen före tio års ålder en sju gånger ökad risk att dö av en hjärt-kärlsjukdom, som hjärtattack, jämfört med befolkningen i övrigt. För dem som får sin diagnos när de är 26–30 år gamla är risken att dö "bara" tre gånger högre.

- Det betyder att det här (typ 1-diabetes) är en mycket allvarlig sjukdom, säger Araz Rawshani.

Gun Forsander, docent och överläkare på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, har inte varit inblandad i den aktuella undersökningen, men är ändå inte förvånad över resultaten.

- Vi som arbetar med diabetes vet att det är en svår sjukdom. Det som är positivt är att vi vet att siffrorna för dagens barn ändå är bättre än tidigare, så chanserna för dagens barn under tio år, som den här studien framför allt handlar om, går en betydligt bättre framtid till mötes än gårdagens barn, säger hon.

ANNONS
TT

Fakta: Två olika sjukdomar

Insulin är ett hormon som reglerar blodets sockerhalt.

Vid typ 1-diabetes har de celler som producerar detta hormon dött, vilket resulterar i att kroppen inte får tillräckligt med insulin, vilket gör att blodet får för mycket socker. Sjukdomen bryter vanligtvis ut före 35 års ålder.

Vid typ 2-diabetes har kroppens celler blivit mindre känsliga för det insulin som kroppen producerar. Med tiden utvecklas även en brist på insulin. Sjukdomen bryter vanligtvis ut i vuxen ålder.

För mycket socker i blodet kan på sikt orsaka skador på njurarna, ögonen och nerverna samt orsaka problem med blodcirkulationen vilket kan tvinga fram amputationer.

För lågt socker i blodet kan leda till nedsatt reaktionsförmåga, kramper och medvetslöshet.

Källa: 1177 Vårdguiden samt Skånes universitetssjukhus

ANNONS