De ska avslöja hur du håller nyårslöftet

Nytt år, nytt jag eller? En ny studie kommer undersöka vad vi lovar inför nyåret. Och hur vi håller dem. Samtidigt verkar det som svenskarna håller löftet om att träna bättre än tidigare.

ANNONS
|

Nu ska ett forskningsteam från Stockholms och Linköpings universitet ta reda på hur man ska utforma sitt nyårslöfte - och exakt vad svenskarna lovar att göra under 2017.

Per Carlbring, ansvarig för studien, vill att de dels ska kunna kartlägga vilka nyårslöften svenskarna, dels hur de formuleras.

– Vi vill följa med och se hur det går för personerna under ett år, säger han.

Undersökning ska alltså pågå under hela året. Man anmäler sig på mittnyårslöfte.se senast 3 januari och får sätta sitt nyårslöfte och svara på frågor om mående och livskvalitet. Under året svarar man på enkäter om hur det går med löftet. Var åttonde man och var femte kvinna i Sverige ska ha nyårslöften och enligt en undersökning som Sifo gjorde för några år sedan var det vanligaste nyårslöftet att äta hälsosammare. Därefter kom att börja träna, stressa mindre och läsa fler böcker. De flesta svarade däremot att deras nyårslöfte var något "annat". Genom den nya undersökningen vill Per Carlbring gärna ta reda på som döljer sig i den kategorin. De är även intresserade av hur man håller sitt löfte.

ANNONS

– Det beror nog mycket på egen motivation. Har man tänkt igenom löftet, hur realistiskt är det? Vi vill se om det spelar roll att sätta löftet innan eller efter tolvslaget, alltså om man har tänkt på det länge eller om det bara är något man slänger till med.

Många löften handlar om hälsa - röka mindre, dra ner på alkoholen och börja träna. Folk som gymmar året runt har lärt sig att frukta tiden efter nyår. Då stormar de som lovat att träna mer gymlokalerna för att sedan försvinna runt mars när nyårslöftet försvagas. Maria Fors Andersson är platschef på Nordic Wellness. Hon minns att hon brukade undvika gymmet under vissa tider efter nyår.

– För tio år sedan bytte jag gymtider under januari-mars för att det var så tjockt med folk, säger hon.

Men nu ser hon och kollegan Johan Åberg, också platschef, en förändring. Det kan fortfarande ske en ökning med folk i början av året, men de försvinner inte lika snabbt.

– Nu planar det mer ut över året och folk stannar längre. De är mer medvetna om träning, säger Johan Åberg.

Det verkar som att en del med löftet att träna inte ger upp lika fort. Men motgångar är ofta ett problem med nyårslöften. Per Carlbring tycker ändå inte det ska sänka en.

ANNONS

– Bakslag är helt naturligt i en beteendeförändring, säger han.

Så håller du ditt nyårslöfte

Följ modellen för att varaSMART:

  • Specifikt. Var konkret i dina löften. Om du lovar att spara pengar, bestäm att spara exempelvis 500 kronor varje månad.
  • Mätbart. Du ska veta att är på väg åt rätt håll. Sätt målet att faktiskt kunna åka på drömresan i december nästa år.
  • Attraktivt. Ditt nyårslöfte ska vara roligt och angeläget. Du genomför löftet inte för att du borde, utan för att det ger dig en belöning och därmed inre motivation. Det är roligare att sträva efter en morot än att undvika en piska.
  • Realistiskt. Sätt inte för höga mål. Om du aldrig tränar kanske du inte ska tänka att du ska springa ett triathlon i sommar.
  • Tidsbestämt. Ha start- och slutdatum för målet och bestäm när du ska jobba för det. Om du vill läsa mer, bestäm då exempelvis en timme varje dygn då du ska sätta dig och läsa.
  • Källa: Per Carlbring

    ANNONS