Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristoffer Örstadius är en av vinnarna av årets Guldspade som delades ut på lördagskvällen. Arkivbild.

De kammade hem årets guldspadar

Palmemordet, sjuksköterskebluff och felplacering i särskolan. Det var tre av sju vinnande bidrag som på lördagskvällen gav en Guldspade i utdelning.

Föreningen grävande journalister delar varje år ut en Guldspade till bästa undersökande reportage i sju olika kategorier.

I år vann bland andra Ulla Öhman i kategorin lokal etermedia för sin granskning om särskolan, med motiveringen: "För att med en starkt berörande journalistik ha avslöjat hur Kramfors kommun medvetet placerade normalbegåvade barn i särskola, med förödande konsekvenser för de drabbade".

- Jag är glad och grymt stolt över att vi belönats med journalistik som berör och gör skillnad. Just denna granskning bygger på att vi fått förtroende från de unga som felaktigt placerades i särskolan, säger hon till P4 Västernorrland.

I kategorin nytänkare vann Kristoffer Örstadius för sitt arbete med granskningen "Fakta i frågan".

Motiveringen löd: "För att i en tid av myter, polarisering och ökande politisk propaganda med innovativa metoder ha klargjort fakta om tillståndet i Sverige".

- Det känns jättekul, det är ett projekt som jag och flera andra har jobbat väldigt mycket med, säger han till Dagens Nyheter.

Tolv års granskning av försummat utredningsmaterial av mordet på Olof Palme gav även det utdelning när Thomas Pettersson fick årets pris i kategorin magasin för "Skandiamannen och Olof Palme".

Totalt tävlade 160 bidrag, varav 25 var nominerade inför lördagskvällens Guldspadegala som hölls i samband med Grävseminariet i Kalmar.