Våldtäktsåtalet är det första i sitt slag sedan den nya sexualbrottslagen infördes sommaren 2018. Arkivbild.
Våldtäktsåtalet är det första i sitt slag sedan den nya sexualbrottslagen infördes sommaren 2018. Arkivbild.

Döms för våldtäkt av offer för människohandel

En 69-årig man döms för oaktsam våldtäkt efter att ha köpt sex av en kvinna som var utsatt för människohandel.

ANNONS
|

En kvinna kom förra sommaren till Sverige från Rumänien. Enligt åklagaren fördes hon hit av två män och syftet var prostitution. En av männen ska ha fått kvinnan att tro att de två hade en kärleksrelation, medan den andre mannen ska ha dödshotat, kränkt och slagit kvinnan för att behålla kontrollen över henne.

I Sverige såldes kvinnan till en lång rad män som har åtalats för köp av sexuell tjänst.

Överväger överklagan

En av sexköparna, en 69-årig man, stod åtalad för två fall av våldtäkt då han enligt åklagaren Anneli Tirud Wallin insett att kvinnan var utsatt för människohandel och därför inte deltog frivilligt. Det är första gången någon har åtalats för våldtäkt i ett liknande fall enligt den nya sexualbrottslagstiftningen, som bygger just på att sex ska vara frivilligt.

ANNONS

I andra hand yrkade Wallin på oaktsam våldtäkt, vilket också är den linje som Uppsala tingsrätt går på. Påföljden för mannen blir ett års fängelse.

- Jag tycker att det är bra att tingsrätten dömer honom för åtminstone oaktsam våldtäkt. Jag får överväga om jag ska överklaga domen, säger Wallin.

Om domen står sig innebär det att personer som köper sex inte längre kan utgå från att bara få böter, anser åklagaren.

- De riskerar i stället att fällas för våldtäkt. Det är en milstolpe i svensk rätt.

Principiellt viktigt

De två männen som förde kvinnan till Sverige döms för människohandel och den ena av dem döms också för olaga hot och dopningsbrott. Påföljden för männen blir fängelse och utvisning.

Kvinnans målsägandebiträde Silvia Ingolfsdottir Åkermark välkomnar domarna.

- Det var väldigt viktigt att domen blev för människohandel och inte för grovt koppleri, säger hon.

ANNONS

Grovt koppleri var vad åklagaren yrkade på i andra hand för de två männen.

Ingolfsdottir Åkermark tycker även att det är principiellt betydelsefullt att en av sexköparna döms för oaktsam våldtäkt.

- Det är viktigt att man verkligen inser vad det här handlar om, framför allt när det gäller offer för människohandel. Det är modernt slaveri kan man säga, säger hon.

69-åringens försvarare Anders Norman skriver i ett meddelande till TT att han för närvarande inte kommer att kommentera domen.

TT

Fakta: Nya sexualbrottslagen

Tidigare har det krävts våld eller tvång eller att gärningsmannen har utnyttjat offrets särskilt utsatta situation för att en handling ska räknas som våldtäkt.

Från och med 1 juli 2018 utgår i stället lagen från att sex ska vara frivilligt – är det inte det så är det olagligt. I den nya lagtexten står det att domstolarna särskilt ska beakta "om frivillighet har kommit till uttryck genom ord eller handling eller på annat sätt".

Två nya brott har också förts in i brottsbalken, oaktsam våldtäkt och oaktsamt sexuellt övergrepp. Det innebär att gärningsmannen kan dömas för exempelvis våldtäkt – även om det inte fanns ett sådant uppsåt – om personen varit grovt oaktsam gällande att den andra inte deltar frivilligt.

ANNONS