Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
De sista två vargarna på ön Isle Royale. Nu ska den dödsdömda stammen på ön få nytt liv genom utplantering av vargar från fastlandet. Arkivbild.

Dödsdömd vargstam får nytt liv

Den världsberömda vargstammen på ön Isle Royale i Lake Superior i norra USA har länge varit dödsdömd på grund av svår inavel. Men nu ska den räddas genom utplantering av vargar från fastlandet.

Viltmyndigheterna kommer, enligt tidskriften Science, att ta vargar både från delstaterna Michigan och Minnesota, samt från Ontario i det närliggande Kanada. På så vis ska ekosystemet på ön räddas.

Vargarna på Isle Royale härrör från två individer som vandrade över isen ut till ön en kall vinter i slutet av 1940-talet. Där slog de sig till ro, fortplantade sig och lade grunden för stammen som levt på ön ända tills i dag.

De har studerats längre än några andra vilda däggdjur på jorden. Redan 1958 inledde den legendariske vargforskaren David Mech en studie som pågått ända sedan dess, i 60 års tid.

Extrem inavel

Problemet är att vargarna med tiden, i brist på nytt blod, blivit allt mer inavlade. De senaste åren har djuren varit oförmögna att fortplanta sig vilket lett till att stammen långsamt tynat bort. I dag är läget värre än någonsin – bara två individer är kvar.

Den så kallade inavelskoefficienten, som mäter släktskapen mellan olika individer, är en av de mest extrema som uppmätts. De två återstående individerna, en hanne och en hona, är far och dotter, och dessutom halvsyskon. Detta är långt värre in inaveln i såväl den spanska grenen av den habsburgska ätten som i den svenska vargstammen när läget var som värst.

Nytt blod

Som ett resultat av att vargarna blivit allt färre har älgstammen på ön exploderat. Älgarna har till och med krympt i storlek med 16 procent som ett resultat av trängseln.

Fast snart är friden över för älgarna. De kommande sex veckorna ska sex vargar fångas in i Minnesota och Michigan och släppas ut på ön. De blir de första i en serie utsläpp under tre års tid. Avsikten är att bygga upp en population på 20–30 vargar, vilket är ungefär vad ön hade innan inaveln förstörde allt.

Efter det första utsläppet ska man också föra över vargar från Ontario. Dessa har erfarenhet av att döda älgar vilket kommer att behövas på Isle Royale.