Det kan vara mer okej att hosta offentligt igen – även om experterna är eniga om att man i så fall ska göra det i armvecket snarare än handen.
Det kan vara mer okej att hosta offentligt igen – även om experterna är eniga om att man i så fall ska göra det i armvecket snarare än handen. Bild: Cornelius Poppe/TT

Därför får du gå till jobbet och skolan – trots hosta och smakbortfall

Stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom – men har du bara torrhosta eller lukt- och smakbortfall kvar efter en vecka kan du få lämna självkarantänen. Den numera gällande rekommendationen kan innebära hostande kollegor och medpassagerare – utan att Folkhälsomyndigheten ser det som något dåligt.

ANNONS
|

Redan innan Sverige fick en konstaterad samhällsspridning av det nya coronaviruset fanns en del rekommendationer på plats. Bland annat handlade det om att stanna hemma vid minsta sjukdomssymptom.

Med tiden har rekommendationerna förändrats, och så även den om att man ska hålla sig hemma vid minsta symptom. I grunden gäller den visserligen fortfarande som helhet – men bara i sju dagar.

Är man i övrigt symptomfri en vecka efter insjuknandet, kan man nämligen gå hemifrån igen om torrhosta eller lukt- och smakbortfall är de enda symptomen som är kvar. Detta om man varit fri från alla andra symptom i 48 timmar.

ANNONS

– Det beror på att man har sett att de symptomen kan finnas kvar, när man i övrigt är frisk och vi tror att man inte är särskilt smittsam. Det är kroppen som inte har ställt om helt enkelt, fastän man inte har viruset kvar, säger Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten.

Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten.
Sara Byfors, chef för laborativ bakterieövervakning på Folkhälsomyndigheten. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Vanliga symptom

Bland annat har förskoleförvaltningen i Göteborgs stad gått ut med ovanstående rekommendation, vilket fått oroliga föräldrar att kontakta GP.

Men råden är alltså hämtade från Folkhälsomyndigheten.

Symptomen, som myndigheten sedan en tid tillbaka gör undantag för, har varit några av de mer kännetecknande för covid-19.

"Virusnivåerna högst i början"

Men Sara Byfors menar att ny kunskap lett till att man inte ser dem som en stor källa till smittspridning, om övriga delar av rekommendationen är uppfyllda.

– I alla fall inte efter den första fasen av sjukdomen. Man har sett att virusnivåerna är högst i början, och att de sedan går ner, säger hon och fortsätter:

– Man kan ha kvar symptomen en längre period. Men man ska ändå vara hemma i sju dagar, och det är liksom där vi tror att virusnivåerna är höga.

Man bedömer att det smittar via hostningar. Ser ni någon risk att man kan sprida smittan vidare genom att följa rekommendationerna?

ANNONS

– Då tror vi snarare att man inte har virus att sprida längre, utan att man har kvar hostan av en annan anledning. Att man har varit milt sjuk.

Fakta: Folkhälsomyndigheten om symptomen

• Torrhosta: "Du kan fortsätta att ha torrhosta efter att du blivit helt fri från en covid-19-infektion. Du kan då gå tillbaka till jobb/skola/förskola även om du fortfarande hostar så länge du har varit hemma minst sju dagar efter insjuknandet och minst två dagar sedan du hade några andra symptom."

• Lukt- och smakbortfall: "Om du har haft andra symptom initialt och ett lukt- och smakbortfall som hänger kvar gäller samma som för torrhosta, du ska då stanna hemma sju dagar efter att du insjuknade och du ska även ha varit frisk och symtomfri i två dagar.

Om du däremot endast haft symptomet lukt- och smakbortfall så rekommenderas du att stanna hemma minst sju dagar efter att du fick det, även om du i övrigt känner dig helt frisk."

Källa: Folkhälsomyndigheten

ANNONS