Nu är det högsäsong för pollen, vilket allt fler besväras av. Arkivbild
Nu är det högsäsong för pollen, vilket allt fler besväras av. Arkivbild

Därför är vi allt känsligare för pollen

Årets pollensäsong spås bli den värsta på 45 år. Fjolårets varma sommar gör att pollenproduktionen går på högvarv i år, och pollenallergi är ett problem som drabbar allt fler.

ANNONS
|

Den främsta orsaken är inte att pollenhalterna ökar, utan att vår motståndskraft blir sämre – och detta är något som grundläggs redan i barndomen.

- Små barns immunförsvar mognar inte ut på samma sätt som tidigare. De är mer skyddade, leker inte lika mycket utomhus och kommer inte i kontakt med djur och växter på samma sätt som förr, säger Åslög Dahl.

ANNONS

Saknar försvar

En annan anledning är förändrade förlossningsrutiner, där fler kejsarsnitt och sterilare miljö gör att barnet inte utsätts för mammans tarmbakterier i samma utsträckning som förr. Dessa bakterier är viktiga eftersom de hjälper immunförsvaret att utveckla tolerans mot naturliga ämnen i vår miljö, som till exempel pollen eller svampsporer.

- Dessa ämnen är egentligen inte farliga, men kroppen måste lära sig att inte reagera på dem.

Mellan 20–25 procent av befolkningen är överkänslig mot pollen, och även om ärftliga faktorer också spelar roll är miljöfaktorerna starkt bidragande. En sådan är den globala uppvärmningen, som dels gör att växterna producerar mer pollen men också innebär att vi kan få in nya växtarter som tidigare inte kunnat leva här.

- De kan skapa nya allergier eftersom vi inte utvecklat någon tolerans mot dem.

Grundläggs tidigt

Pollenallergi uppstår oftast i barndomen, men man kan drabbas närsomhelst i livet. Har man klarat sig till upp till medelåldern är chansen dock rätt stor att man också klarar sig resten av livet.

ANNONS

- Men det är svårt att säga vad som kommer hända när de yngre generationerna blir äldre.

Åslög Dahl tipsar om att man ska följa pollenvarningarna, se till att ha läkemedel hemma, och uppsöka vårdcentral om besvären blir för stora. Undvik också att vädra, inte ens under natten. Ett sätt att förebygga allergi kan vara att låta barnen vistas utomhus.

- Man ska inte vara rädd för att vara ute i naturen, det är bara nyttigt.

TT

Fakta: Så lindrar du pollenbesvären

Börja behandla i tid. Det är svårare att få bra effekt och därmed bli symtomfri om näsan hunnit svullna igen.

Följ pollenrapporten. Vädret spelar stor roll för pollenhalterna. Värme, sol och blåst ökar halterna i luften och risken att drabbas.

Behandla efter besvärsgrad och symtom. Du som har lätta besvär bör välj antihistamin. Även ögondroppar med natriumkromoglikat som hjälper rinnande och kliande ögon kan vara bra. Du som har måttliga eller svåra besvär från näsan bör välja en antiinflammatorisk nässpray och om inte det hjälper komplettera med antihistamin.

Att skölja bort pollen från näsan med koksaltlösning och att smörja en torr och irriterad näsa med näsolja är också bra tips.

Andra saker som kan hjälpa är att undvika att träna utomhus när halterna är som högst. Skölja håret när du kommer in då pollen kan fastna i håret och undvik att torka tvätt utomhus eftersom pollen fastnar i tvätten.

Källa: Apoteket AB

ANNONS