KI-forskaren Ahmadreza Djalali tillsammans med sin fru Vida Mehrannia. Arkivbild.
KI-forskaren Ahmadreza Djalali tillsammans med sin fru Vida Mehrannia. Arkivbild.

Dödsdömde forskarens fru: Min man är oskyldig

Iran är det land som avrättar näst flest människor i världen. Men familjen till KI-forskaren Ahmadreza Djalali, som uppges ha dömts till döden för spioneri, vägrar att ge upp hoppet.

ANNONS
|

I lördags kom telefonsamtalet som Vida Mehrannia fasat för. Hennes make har dömts till döden i Iran. Domstolen hävdar att tvåbarnspappan Ahmadreza Djalali, som är iransk medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, har spionerat för Israels räkning. Det är både Djalali själv, och hans advokat, som har berättat om domstolens beslut för Vida Mehrannia.

- Vi är i chock. De säger att han har spionerat för Israel, men har inga bevis. Min man är oskyldig, säger hon.

ANNONS

KI-forskaren, som greps under ett besök i hemlandet i april förra året, sitter i det ökända Evinfängelset i Teheran. Paret har kunnat ha regelbunden kontakt via telefon och talades vid senast i söndags.

- Min man kan inte tro att det är sant, han är chockad över domen. Och vi kan inte resa till Iran för att träffa honom, säger Vida Mehrannia som hoppas få hjälp från den svenska regeringen och EU för att maken ska släppas fri.

- Vi accepterar inte domen, den är helt fel.

Ingen officiell bekräftelse

Utrikesminister Margot Wallström (S) har sagt att regeringen inte tar ställning till brottsanklagelserna mot Djalali, men att man har vänt sig till iranska myndigheter för att protestera och kräva att straffet ska ändras. Domen har ännu inte bekräftats officiellt, något som svenska myndigheter och organisationer arbetar för att få fram.

ANNONS

- Ett problem vid den här typen av mål är att försvarsadvokaten inte har tillgång till åklagarens bevis, inte har möjlighet att närvara vid förhör och inte har några normala kontakter med sin klient. Det gör det enormt svårt att få klarhet kring anklagelserna, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt Stockholms universitet, och fortsätter:

- Om det kommer en officiell bekräftelse så kommer den nog senare i veckan, det brukar dröja några dagar.

Om uppgifterna stämmer och Djalali verkligen har dömts till döden ser Said Mahmoudi två möjliga scenarier. Finns det grund för anklagelserna – vilket ingen riktigt kan veta med säkerhet ens efter det att domen meddelas offentligt – kommer dödsstraffet med all sannolikhet att verkställas.

- Då finns det tyvärr inget att göra. Men om det ligger något annat bakom, vilket inte kan uteslutas, då finns ett ganska stort hopp om att det kan bli en ändring i beslutet. Det har hänt förut, säger Mahmoudi.

ANNONS

Iran är det land som avrättar näst flest människor i världen – minst 567 personer bara förra året, enligt Amnesty International. Det kan dock handla om många fler, eftersom Teheran inte är transparent kring statistiken.

- Många avrättas för narkotikabrott, men också för brott som rör hot mot rikets säkerhet, fiendskap mot Gud och spioneri, säger Ami Hedenborg, talesperson för Amnesty Sverige.

- Det kränker den fundamentala rätten till liv och används i ett system som är helt orättssäkert, helt godtyckligt och människor döms till sådant som inte är internationellt erkända brott.

Oberäkneligt system

Det iranska rättssystemet är oberäkneligt och det finns också människor som suttit länge utan att dödsstraffet verkställs.

- Det är väldigt osäkert och det går inte att förutsäga hur det kommer att bli i det aktuella fallet. Om det blir en avrättning som sker snart eller om det handlar om att sitta fängslad under lång tid, säger Hedenborg.

ANNONS

- I det här fallet vet vi inte heller om det blir en överklagan och hur den i så fall skulle kunna se ut.

TT

Fakta: Forskare i katastrofmedicin

Ahmadreza Djalali är läkare och forskare i katastrofmedicin. Han är iransk medborgare men har permanent uppehållstillstånd i Sverige, där han bor med fru och två barn sedan 2009, med undantag för ett par år i Italien.

Han disputerade i katastrofmedicin vid Karolinska institutet 2012 och har sedan dess samarbetat med en rad svenska forskare som är framstående inom ämnet.

Djalali greps av underrättelsetjänsten i Iran den 25 april 2016, när han var där för att delta i seminarier om katastrofmedicin på inbjudan av universitet i Iran. Hans familj i Sverige fick ingen information om gripandet förrän efter tio dagar. Han är i dag fängslad i Evinfängelset i Teheran.

Den 26 december inledde Djalali en hungerstrejk, efter att myndigheterna försökt tvinga honom att skriva under ett erkännande om att han är spion. Den 31 januari ställdes han inför en revolutionsdomstol där han anklagades för brottet "fiendskap med Gud", ett brott som straffas med döden.

Källa: Amnesty

ANNONS