Kexchoklad från Cloetta. Arkivbild.
Kexchoklad från Cloetta. Arkivbild. Bild: Janerik Henriksson/TT

Cloetta stoppar choklad: "Kan utgöra en risk"

Godistillverkaren Cloetta har stoppat produkter i sitt lager sedan en råvaruleverantör informerat om befarat höga halter av ett farligt ämne.
– Det kan utgöra en risk för konsumenten och därför är partiet fortfarande stoppat, säger Arvid Nordland vid miljöförvaltningen i Malmö stad.

ANNONS

Det handlar om palmolja som kan ha kontaminerats av aromatiska kolväten från mineraloljor. Halterna i det stoppade partiet misstänks ligga på 1,4–18,4 milligram per kilo. En exponering av för höga halter kan innebära en hälsorisk.

– Vi har begärt ytterligare information från Cloetta för att veta mer om respektive produkt. Det är ett stort spann och väldigt stor skillnad i den potentiella risken ifall det är 1 eller 18 milligram per kilo, säger Arvid Nordland, avdelningschef vid livsmedelskontrollen hos miljöförvaltningen i Malmö.

Bland de berörda produkterna finns bland annat Kexchoklad och Sportlunch, rapporterar flera medier.

"Är stoppade"

Miljöförvaltningen i Malmö, med vägledning av Livsmedelsverket, utreder nu ärendet. Cloettas huvudkontor ligger i Malmö.

ANNONS

Godistillverkaren ska göra en riskbedömning av sina stoppade produkter och återkomma till miljöförvaltningen med mer information under nästa vecka.

– Fram till dess finns de här produkterna i lagerhåll och är stoppade. De är inte på marknaden och ute till försäljning, säger Arvid Nordland.

Enligt Laura Lindholm, kommunikationsdirektör på Cloetta, är det inte bekräftat om det verkligen finns ett problem med produkterna.

– Det är sällan vi stoppar produkter så här länge, säger Laura Lindholm.

– Så fort vi fått veta om det här har vi stoppat lagret, men vi vet inte ens om det faktiskt är ett problem.

Cloetta: Inte i butik

I ett pressmeddelande som senare lades ut på hemsidan skriver företaget att det fick information om möjliga problem för över en månad sedan och att produkterna då genast blockerades på lagret.

"Vår bedömning är att inga produkter som finns eller har funnits i butik ska vara påverkade."

Vidare skriver Cloetta:

"Produktionen har fortsatt som normalt med ny opåverkad råvara."

Cloettas aktiekurs föll med 3,4 procent efter beskedet.

ANNONS