Centerledaren Annie Lööf vill göra flygresandet mer miljövänligt.
Centerledaren Annie Lööf vill göra flygresandet mer miljövänligt.

Centern vill skynda på grönare flyg

Flyget måste betala mer för sin klimatpåverkan, anser Centerpartiet. Bland annat borde även flygresor till och från EU ingå i systemet med utsläppsrätter.

ANNONS
|

Med drygt en vecka kvar till EU-valet dominerade frågorna om socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) och misstroendeomröstningen mot henne. Men centerledaren Annie Lööf och EU-kandidaten Fredrick Federley ville hellre prata om flyget.

Vid ett besök i Göteborg lanserade duon fyra förslag för att göra flygresandet mer miljövänligt.

Bland annat vill Centern att alla flygresor, inte bara de inom EES-området, ska ingå i EU:s handel med utsläppsrätter.

- Det ska kosta mer att släppa ut mer. Men för flyget gäller inte mekanismen fullt ut, för att flyget till och från EU i dag inte omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter, säger Annie Lööf.

ANNONS

- Och så kan vi inte ha det.

"Öka trycket"

Centern vill också att flygsektorn ska börja betala för utsläppsrätter som i dag ges bort gratis. Från 2025 ska samtliga utsläppsrätter auktioneras ut till flygbolagen.

- Flyg är billigt i dag och det beror på att man inte betalar sina konsekvenser, säger Fredrick Federley.

- Det här kommer att öka kostnaderna och det kommer att öka omställningstrycket för flygen, så att vi snabbare kan gå mot grönare transporter.

Gemensamt luftrum

Samtidigt vill Centern att EU ökar takten i omställningen till biobränslen i transportsektorn. Jämfört med EU:s mål att nå 14 procent förnybar energi till 2030 vill Centern se ett mål på 30 procent till 2030 och 60 procent till 2040.

ANNONS

Till sist slår partiet ett slag för arbetet med att skapa ett gemensamt luftrum för hela Europa, så att alla flyg kan ta den rakaste vägen till sina destinationer. Arbetet sinkas bland annat av att Spanien och Storbritannien just nu träter om Gibraltar med tillhörande luftrum, men Centern vill att de övriga medlemsländerna ska gå vidare utan de båda länderna så länge.

TT

Fakta: Förslagen

Centerpartiet lanserade på fredagen fyra förslag inom flygsektorn:

Fler flyg ska ingå i EU:s system för utsläppsrätter. I dag ingår bara flyg inom EES-området (EU + Norge, Liechtenstein och Island), men Centern vill att även till och från området ska ingå.

Utsläppsrätter ska auktioneras ut till flyget i stället för att ges bort gratis. Centern föreslår att samtliga utsläppsrätter ska auktioneras ut till flygbolagen från och med 2025.

Ökad takt för biobränsle. Centern vill att EU:s målsättning för andelen förnybar energi i transportsektorn ska fördubblas, från EU:s mål på 14 procent till 2030 till 30 procent till 2030 och till 60 procent 2040.

Gemensamt luftrum. Centern vill snabba på arbetet med ett gemensamt europeiskt luftrum, för att med hjälp av rakare flygsträckor kunna minska utsläppen.

Källa: Centerpartiet.

ANNONS