Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tidigare Centermannen Anders Ljunggren tycker det är anmärkningsvärt hur lite som sipprar ut från partiets överläggningar. Arkivbild.

Centern hemlighetsfullt i regeringsfrågan

Centerpartiet har en nyckelroll i de kommande regeringssamtalen. Bestämmer sig partiet för att samarbeta med S, så samlar den sidan 175 mandat. Men de kan också påverkas av hur det går i Liberalerna. Även Centern har suttit i hemliga krismöten i helgen.

Det blev ingen helgledighet för Annie Lööf och Centerledningen som haft överläggningar om regeringsfrågan de senaste dagarna, långt ifrån mediebevakningen. Att inget har sipprat ut från konferenserna tyder på ett enat parti, anser den tidigare Centermannen och ambassadören Anders Ljunggren.

- Det är anmärkningsvärt hur väl Centern håller ihop, trots sannolikt intensiva interna diskussioner. För mig tyder det på ett enigt parti, säger Anders Ljunggren, som själv satt som samordningsman i finansdepartementet på 90-talet då Centerpartiet samarbetade med Socialdemokraterna om den ekonomiska politiken.

Hemliga möten

Under stort hemlighetsmakeri har partitoppen under helgen samlats till överläggningar kopplat till det svåra parlamentariska läget. Att schemat har varit hektiskt pekar Annie Lööf själv på i ett inlägg på Instagram där hon skriver att "även denna helg innebär många möten och mycket jobb".

Inte heller Centerns Skånedistrikt upplever att regeringsfrågan sår split i partiet. Enligt förste vice ordförande Lars-Erik Lindberg är förtroendet för Annie Lööfs hållning fortsatt stort.

Stort förtroende

- Vi har högt förtroende för hur partiledningen sköter frågan och känner oss väl trogna de signaler som skickas.

Men en trovärdig temperaturmätning av sämjan i partiet kan först mätas när regeringsfrågan prövas på riktigt, enligt Ljunggren.

- Det är först när det ställs på sin spets som den egentliga oenigheten uppstår.

Även om C har lättare att enas, kan det bli svårt för Annie Lööf att ensam gå över till den rödgröna sidan, om Liberalerna beslutar att inte göra det. Hon riskerar då att ensam få skulden för att ha spräckt Alliansen.