Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Centerledaren Annie Lööf vill satsa miljarder på att lyfta kvinnors löner i statlig sektor.

C vill satsa miljarder på jämställda löner

Centerpartiet vill satsa 6,4 miljarder kronor de närmaste fyra åren för att täppa till lönegapet mellan statligt anställda män och kvinnor.

- Det är helt oacceptabelt att det ska skilja mellan män och kvinnor som har samma utbildning, samma arbetsuppgifter och samma ålder, säger C-ledaren Annie Lööf när hon presenterar vallöftet om mer jämställda löner.

Löner sätts av arbetsmarknadens parter i Sverige, och staten har där rollen som arbetsgivare för anställda inom exempelvis domstolar, polisen, universitet och myndigheter.

Miljarder i potten

Får Centern bestämma ska Arbetsgivarverket få ett eget anslag i statsbudgeten som ska användas för att höja löner med. Totalt handlar det om 6,4 miljarder kronor som verket får med sig till löneförhandlingar med facken de kommande fyra åren.

- Politiker ska definitivt lägga sig i orättvisa och ojämställda löneskillnader, svarar Lööf på frågan om det är politikers och regeringens uppgift att blanda sig i lönesättningen.

- Det gör mig så oerhört frustrerad att vi trots flera decennier av lagstiftning i Sverige om lika lön för lika arbete, ändå nedvärderas som kvinnor.

Oförklarligt

Enligt statistik från Medlingsinstitutet, som ansvarar för den officiella lönestatistiken, finns det en oförklarad löneskillnad på 4,3 procent mellan kvinnor och män, alltså när man tagit hänsyn till yrke, sektor, utbildning och ålder. Skillnader i lön lever dessutom kvar hela livet, genom att män och kvinnor också får olika hög pension.

De största oförklarade löneskillnaderna finns inom privat sektor (6,5 procent), där staten inte har samma möjlighet att påverka lönerna. Där vill Annie Lööf istället ta initiativ till samtal med arbetsmarknadens parter efter valet för att inskärpa att oförklarade löneskillnader måste åtgärdas.

Även om det är komplicerat anser Annie Lööf att något också måste göras åt de strukturella löneskillnader som finns och som till exempel gör att kvinnodominerade yrken har lägre lön.

- Partsamtalen, både för strukturella löneskillnader och oförklarliga löneskillnader, är så oerhört viktigt, säger Annie Lööf.