Alliansen. Centerns partiledare Annie Lööf (C), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Kristdemokraterna Ebba Busch Thor (KD) och Liberalernas partiledare Jan Björklund (L). Arkivbild
Alliansen. Centerns partiledare Annie Lööf (C), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M), Kristdemokraterna Ebba Busch Thor (KD) och Liberalernas partiledare Jan Björklund (L). Arkivbild

C och L banar väg för M-budget

Moderaternas chanser att få igenom sin ekonomiska politik för nästa år ökar nu. Centern och Liberalerna tänker inte rösta på övergångsregeringens budget.

ANNONS
|

De två partierna meddelar att man kommer att lägga fram egna budgetmotioner i riksdagen.

Om de motionerna som väntat röstas ned den 12 december kommer C och L att lägga ned sina röster i den väntade slutvoteringen.

I slutvoteringen kan då Moderaternas budgetmotion, som ska bygga på Alliansens politik, vinna över övergångsregeringens budget med stöd av Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

"Vi avgör"

- Det är vi som fäller avgörandet rent konkret, så kan man ju se det. Det blir liksom våra 62 mandat som blir avgörande för vilken ekonomisk politik som ska gälla 2019, säger SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

ANNONS

Enligt honom är det sannolikt att SD kommer att stödja en M-motion, efter att SD:s egen motion röstats ned. Sjöstedt hänvisar till att det finns mycket i M:s ekonomiska politik som är tilltalande för SD. Till exempel satsningar på minskade vårdköer, på rättsväsendet och på integrationen.

SD vill också att M:s motion innehåller lägre utgifter för migration, eller åtminstone en plan för hur utgifterna ska minska.

- Kan man visa på det så ökar sannolikheten för att få vårt stöd ganska dramatiskt, säger Sjöstedt.

Dömer inte

C och L röstade i veckan nej till moderatledaren Ulf Kristersson som statsminister med hänsyn till att hans regering skulle bli alltför beroende av SD.

C:s ekonomiskpolitiske talesperson Emil Källström tycker inte att hans parti agerar inkonsekvent. Han tycker att det är viktigt att redovisa partiets ekonomiska politik i en egen motion.

- Centerpartiet kommer att ta chansen att visa för väljarna att vi står för ett ganska ordentligt högt reformtempo, säger han.

ANNONS

- Jag har svårt att sätta mig till doms över hur andra partier agerar.

C:s besked kommer dagen efter att Centerledaren Annie Lööf fick riksdagens talmans uppdrag att sondera förutsättningar för en ny regering.

Stör regeringsbildningen?

Centerledningen tror inte att budgetbeskedet komplicerar de sonderingarna.

- Hade vi gjort det hade vi inte gett det beskedet, säger Källström.

Kristdemokraterna vill fortfarande att Allianspartierna lägger fram en gemensam budgetmotion. Andrahandsalternativet är en gemensam M och KD-motion eller en gemensam reservation i finansutskottet med åtminstone M och KD.

KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed ser inga problem med att M och KD kan få igenom sin ekonomiska politik med hjälp av SD.

- Det vore naturligtvis bra om vi får igenom Alliansreformer som vi gått till val på, säger han.

ANNONS

Tufft för L

Att anpassa en motion eller en reservation från M och KD till SD:s krav är inte aktuellt, enligt Forssmed.

- Det kommer vi inte att göra. Vi har också varit tydliga med att de inte kommer att få sätta agenda för den politik vi bedriver, säger han.

Liberalerna var först ut med sitt budgetbesked på fredagen, innan Centern följde efter.

- Vi vill markera vår politik kring att utbildning ska löna sig och kring mer pengar till skolan och försvaret, säger L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson.

Tidigare på fredagen hade SVT/Novus väljarbarometer visat att L bara har 3,7 procent av väljarstödet.

Dessutom hade nio skånska lokalpolitiker i Liberalerna i en debattartikel i Dagens industri uttryckt oro för att L håller på att närma sig Socialdemokraterna.

TT

Fakta: Viktiga budgetdatum att ha koll på

30 november: Sista dagen för riksdagspartierna att lämna in egna budgetmotioner.

10 december: Riksdagens finansutskott tar ställning till budgetramarna.

12 december: Riksdagen röstar om budgetramarna i kammaren.

21 december: Sista dagen för budgetbeslut inom enskilda utgiftsområden.

Källa: Riksdagen

ANNONS