Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Centerledaren Annie Lööf (C) vill se krafttag mot antibiotikaresistens. Arkivbild.

C lyfter antibiotikaresistens i EU-valet

Centerpartiet vill se ett globalt avtal mot antibiotikaresistens, liknande Parisavtalet som finns på klimatområdet.

På fredagen samlas Centerpartiet till valupptakt inför EU-valet den 26 maj. Där kommer Annie Lööf att presentera ett av partiets större förslag i valrörelsen.

- Vi vill att EU ska ta initiativ för ett globalt avtal med bindande åtaganden och konkreta mål om en ansvarsfull användning av antibiotika. Och det ska få konsekvenser om man låter bli att agera, säger Annie Lööf till TT.

- Om vi inte agerar tillräckligt kraftfullt riskerar vi att hamna i en situation där till exempel lunginflammation hos små barn inte går att bota.

"Klump i magen"

I forskarnas värsta scenarier kan 10 miljoner människor dö på grund av antibiotikaresistens 2050 om inget görs för att vända utvecklingen. Situationen ser väldigt olika ut på olika håll i världen. I exempelvis Indien fungerar penicillin allt sämre, medan Sverige ligger förhållandevis bra till.

Ju mer antibiotika som används, desto större är risken att bakterier utvecklar resistens.

- Det här är väldigt brådskande. När jag tittar på forskning och statistik får jag en stor klump i magen när man ser hur naivt man använder antibiotika både i djuruppfödning och hos människor, säger Annie Lööf.

I Sverige och EU har en hel del arbete gjorts för att minska antibiotikaanvändningen. Till exempel skärptes antibiotikareglerna i EU i slutet av förra året, så att det inte kommer att vara tillåtet att använda antibiotika till friska djur framöver.

Nästa steg

Länderna som ingår i världshälsoorganisationen WHO kom 2015 överens om en global handlingsplan för att motverka antibiotikaresistensen. Annie Lööf anser att ett globalt avtal à la Parisavtalet är ett naturligt nästa steg. Men hon tror inte att det görs i en handvändning. Det kommer att krävas mycket förberedande arbete.

Hon och partiet tänker bland annat driva frågan i sin europeiska partigrupp Alde, i EU-parlamentet och i diskussioner med den svenska regeringen.

Precis som i Parisavtalet tror Annie Lööf att rikare länder behöver stödja utvecklingsländerna i arbetet mot resistenta bakterier.

- Det är inte bara en fråga om solidaritet, utan om vår överlevnad, säger Lööf.