Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna, kallar Erlandssons beteende oacceptabelt. Arkivbild.
Sofia Jarl, ordförande för Centerkvinnorna, kallar Erlandssons beteende oacceptabelt. Arkivbild.

C-kvinnorna: Vi har gjort vad vi har kunnat

Centerkvinnorna har sedan 2017 känt till en händelse där Eskil Erlandsson (C) upprätt olämpligt mot en kvinna inom rörelsen. Ordförande Sofia Jarl tycker att Centerkvinnorna har gjort vad som går att göra för att uppmärksamma partiledningen.

ANNONS
|

- Jag tycker att vi har agerat när vi har fått vetskap om saker i de kanaler där vi har kunnat göra det. Sedan, när det gäller hur man har hanterat det, det hänvisar jag till Centerpartiet att svara på, säger Jarl till TT.

Efter att ha suttit där sedan 1994 har den tidigare landsbygdsministern Erlandsson nu lämnat riksdagen. Detta sedan han anklagats av fyra moderatkvinnor för sexuella ofredanden i samband med luncher och middagar 2016 och 2018.

ANNONS

Centerns gruppledare i riksdagen, Anders W Jonsson, har uppmanat Erlandsson att avgå efter att ha hört M-kvinnornas berättelser om hur de oönskat fått en hand på låret.

Jonsson säger att han hösten 2017 hade ett allvarligt samtal med Erlandsson om hans beteende.

"Enda konkreta"

Sofia Jarl – som är ordförande för Centerkvinnorna sedan april 2016 – säger att hon i samband med metoo 2017 pratade med en kvinna i rörelsen som hade utsatts för ett närmande från Erlandsson. Det skedde i samband med en festlighet vid en större partisammankomst samma år.

- Han hade upprätt på ett inte okej sätt. Hon tyckte att det var väldigt obehagligt. Hon var förvånad och förfärad och behövde berätta om det för någon och hon vände sig till mig, säger Jarl.

TT: Men är det den enda liknande händelsen du känner till som handlar om Eskil Erlandsson?

- Ja, det enda konkreta, svarar hon.

ANNONS

"Bra respons"

Jarl säger att hon pratade med höga C-företrädare om beteendet, om att partiet måste markera att det inte är acceptabelt, att det ska finnas tydliga strukturer för att hantera sådana händelser samt att alla måste känna sig trygga i partiet.

- Jag tycker att vi fick bra respons på det.

TT: Tycker du att de kvinnor som utsatts borde polisanmäla?

- Det vet jag inte. Men det är bra att saker lyfts fram, att skulden läggs där den ska läggas och att den som bär skulden tar konsekvenserna av det. Oavsett om det här är brottsligt eller inte var det helt klart ett oacceptabelt agerande för en förtroendevald politiker, svarar Sofia Jarl.

TT har sökt och fortsätter att söka Eskil Erlandsson.

TT

ANNONS