Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) kommenterar Lars Adaktussons avgång under en pressträff.
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor (KD) kommenterar Lars Adaktussons avgång under en pressträff.

Busch Thor och Adaktusson grälar om sanningen

Ett öppet gräl utspelar sig mellan Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och den tidigare EU-parlamentarikern Lars Adaktusson. I centrum står frågan huruvida Lars Adaktusson har informerat partiledningen om hur han röstat i abortfrågan.

ANNONS
|

Ebba Busch Thor påstår att Lars Adaktusson felaktigt uppgett i intervjuer och på sin Facebooksida att han informerat partiledningen om hur han röstat i EU-parlamentet.

- Det stämmer helt enkelt inte. Vi har självklart varit väl informerade om partilinjen, men om tillämpningen av partilinjen har vi inte haft information på det sätt som Lars Adaktusson påstår, säger Busch Thor, som betonar att hon har "ett väldigt stort ansvar att säkerställa att det finns korrekt information" i frågan.

ANNONS

- Om man till exempel tar det medialt uppmärksammade fallet med flickan i Paraguay finns det ingen dokumentation alls på tillämpningen av partilinjen.

Adaktusson: Förstår inte

Men Adaktusson står på sig. Han säger att informationen har nått partistyrelsen och att rapporterna finns arkiverade.

- Jag förstår faktiskt inte riktigt vad Ebba syftar på när det gäller detta, för det är väldigt lätt att dokumentera vad jag har gjort, säger Adaktusson.

- Det är bara att plocka fram och titta på det. När det gäller rapporterna till partistyrelsen började de varje månad från och med hösten 2015. Både när det gäller subsidiaritetsrapporterna och rapporterna till partistyrelsen finns det inte någon tvekan. De finns där, säger han.

ANNONS

Skadat förtroende

Lars Adaktusson meddelade i en Expressenintervju i onsdags att han lämnar partistyrelsen och sin roll som andre vice partiledare. En av anledningarna till att han hoppat av är att han fått kritik från partiledningen för hur han har röstat i parlamentet, sade han till tidningen.

Ebba Busch Thor säger att förtroendet är skadat.

- Sammantaget Lars Adaktussons sätt att hantera frågan, inte minst under de senaste dygnen, gör självklart att förtroendet för Lars Adaktusson är skadat.

Förvånad över pressträff

Adaktusson säger att han förvånades över att Ebba Busch Thor kallade till pressträff för att diskutera hans agerande.

- Jag blir väldigt förvånad när hon kallar till pressträff för att kritisera en partivän och medarbetare, det är en något ovanlig åtgärd tycker jag, säger Adaktusson.

Ebba Busch Thor vill inte ge något besked om huruvida Lars Adaktusson kan fortsätta representera Kristdemokraterna i riksdagen, eller om han kan fortsätta som partiets utrikespolitiske talesperson.

ANNONS

- Nu är det paus i riksdagsarbetet, så vilken roll Lars Adaktusson kommer att ha i den kristdemokratiska riksdagsgruppen är någonting som riksdagsgruppen får diskutera i höst, säger hon.

TT

ANNONS