Polisen har fått grönt ljus för att installera ljudsensorer på Stortorget i Malmö. Arkivbild.
Polisen har fått grönt ljus för att installera ljudsensorer på Stortorget i Malmö. Arkivbild.

Brottsövervakning i realtid i Malmö

Mikrofoner som uppfattar ljudet av en skottlossning ska installeras i Malmö, uppger polisen. Förslaget har godkänts och Stortorget blir den andra platsen i landet där tekniken tillåts.

ANNONS
|

Sedan tidigare finns ett tillstånd för kameraövervakning på Stortorget. När tillståndet nu skulle förnyas lämnade polisen in ytterligare en ansökan om att installera ljudsensorer på platsen.

Sensorerna, som reagerar på skottlossningar, skickar inom några sekunder signaler till kamerorna som då riktas mot ljudet, på det viset får polisen en brottsövervakning i realtid.

- Vi får en direkt varning att något händer på platsen, säger Mats Karlsson, områdeschef vid Malmöpolisen.

ANNONS

Kommer att utökas

All övervakning av den här typen ska godkännas av länsstyrelsen. Så småningom kommer det att ansökas om mikrofoner på fler platser i Malmö som i dag kameraövervakas, enligt Mats Karlsson.

Förhoppningen är att arbetet på Stortorget ska vara klart till våren.

- Detta är den första centrala platsen i Sverige. Sedan kommer vi att lägga till det i alla våra platser där vi har kameraövervakning. Vi håller på att skissa för fullt, säger han.

Redan nu har polisen ansökt om mikrofoner till området runt Folkets park i Malmö, där det i dag finns kameror uppsatta, men även Möllevångstorget, Seved och delar av Rosengård ska finnas med i den långsiktiga planeringen, enligt Mats Karlsson.

Mikrofonerna uppfattar inte samtal mellan personer, utan är anpassade så att de enbart reagerar på ljudet av skottlossningar.

- Skjutningarna är det allvarligaste vi har. Min förhoppning är att vi ska kunna få in höga skrik och andra höga ljud som uppstår när någon är i fara, säger Mats Karlsson.

ANNONS

"Medborgarna med oss"

När det kommer in förfrågningar om kamera- och ljudövervakning på allmänna platser ska det alltid tas hänsyn till medborgarnas integritet, enligt Henrik Kvennberg, handläggare på länsstyrelsen i Skåne.

Generellt sett ska man vara restriktiv med att ge tillåtelse.

- Det är alltid en helhetsbedömning som gäller. Vi kan bara konstatera att i just det här fallet så kan vi godkänna det, säger Henrik Kvennberg.

I beslutet poängteras det att polisen inte har tillåtelse att spela in människors samtal och att särskild skyltning gäller för att informera om ljudupptagningen.

- Stortorget är en stökig plats i Malmö. Vi bedömer att övervakningsintresset är så pass högt att det ligger över integritetsintresset, säger Henrik Kvennberg.

Beslutet gäller i ett år, därefter måste Malmöpolisen ansöka på nytt.

- När det gäller kameraövervakning känner jag att vi har medborgarna med oss, så länge vi är noga med att förklara att vi inte spelar in samtal. Det är skottlossning som kamerorna reagerar på, säger Mats Karlsson.

ANNONS
TT

Fakta: Sensorövervakning

Det är första gången som länsstyrelsen i Skåne får in en ansökan om att sätta upp ljudsensorer på allmän plats. Sedan tidigare har det inkommit en liknande förfrågning gällande Rinkeby i Stockholm, som länsstyrelsen i Stockholm godkände.

Syftet är att ljudsensorerna ska komplettera den övriga kameraövervakningen för att förebygga, avslöja eller utreda brott, enligt ansökan.

Ljudsensorerna detekterar endast ljudet av skottlossningar och kan därför inte uppfatta eller spela in människors samtal. Att samtal mellan personer inte ska kunna uppfattas eller spelas in är även ett krav från länsstyrelsens sida.

Källa: Länsstyrelsen Skåne

ANNONS