Låg kompetens inom vården kan få allvarliga konsekvenser, konstaterar Ivo i en rapport om verksamhetsåret 2018. Arkivbild.
Låg kompetens inom vården kan få allvarliga konsekvenser, konstaterar Ivo i en rapport om verksamhetsåret 2018. Arkivbild.

Brister i vården riskerar patienters säkerhet

Brist på personal och låg kompetens kan få allvarliga konsekvenser för patienter och brukare, konstaterar Ivo i en ny rapport.

ANNONS
|

Allvarliga risker och brister från tidigare år kvarstår och riskerar patientsäkerheten, skriver Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) i rapporten om vården 2018.

- Personal på larmcentralerna ställer inte rätt frågor för att kunna bedöma hur snabbt de behöver skicka ut ambulans och vi ser patienter vars tillstånd förvärras i väntan på rätt vård, till exempel cancerpatienter vars tumörer spridit sig till flera delar av kroppen, säger Joakim Sebring.

ANNONS

Även kommunernas arbete med våld i nära relationer kritiseras i rapporten.

- Vi ser att det många gånger inte sätts in tillräckliga resurser där barn kan ha bevittnat våld i hemmet. Får socialtjänsten en misstanke om våld eller missförhållanden så är de skyldiga att utreda det, men i flera fall ser vi att det inte gjorts, säger Joakim Sebring.

TT

Fakta: Några av bristerna

Några av bristerna i vården 2018:

• Patienter och brukare får inte sina behov tillgodosedda, exempelvis personer med nedsatt förmåga och barn och unga med psykisk ohälsa. Ansvaret att få rätt vård hamnar på patienten själv eller anhöriga.

• Patienter och brukare utsätts för allvarliga konsekvenser och risker när det inte finns tillräckligt med personal eller personalen inte har tillräcklig kompetens. Några konsekvenser blir fel diagnos, förvärrat sjukdomstillstånd av för lång väntan eller att patienten får vänta för länge på ambulans.

• Vård- och omsorgsgivarna behöver ta ett större ansvar för att kvalitetsarbetet verkligen fungerar.

Källa: Inspektionen för vård omsorg (Ivo)

ANNONS